Диригентка Оксана Линів: у Львові орендувати оперу для виступу може будь-хто

3804 0
Оксана Линів розповіла в інтерв'ю для Tvoemisto.tv про проблеми іміджу Львівської опери.
фото: lvivportal.ua

фото: lvivportal.ua

"Всі опери світу, особливо відомі, намагаються тримати свій мистецький рейтинг дуже високим. І, звичайно, керівництво надзвичайно прискіпливо ставиться до того, які події відбуваються в театрі. Все підпорядковано одній стратегії – збереження імені, створеного завдяки столітній (або давнішій) традиції. В нас, на жаль, справді орендувати оперу для виступу може будь-хто – керівництво зацікавлене передусім у матеріальній вигоді", – розповідає диригентка.

За її словами, культура споживання класичної музики в нашій країні дуже хаотична. Лишились якісь пережитки Радянського Союзу, коли класика мала своє важливе місце на державному рівні. За часів незалежності вона була позбавлена державної підтримки. А культура потребує постійних інвестицій і дотацій, інакше вона занепадає. Порівняно з європейськими постановками можна відчути невідповідну якість, тож люди, які справді цікавляться класичною музикою, втрачають інтерес.

Читайте також: Оксана Линів: Українська музична освіта значно краща за західноєвропейську

"До Львівської опери ходять здебільшого туристи – серед львів’ян вона просто не має статусу, – каже Оксана Линів, – Вона не є серцем культурних подій міста, як Мюнхенська опера чи Оперний театр Ґраца. Наприклад, у Мюнхені тиждень тому з'явились у продажі квитки на літній фестиваль. Каса відкривається о десятій ранку, й о сьомій люди на морозі займають до неї чергу. Є навіть традиція, що інтендант театру о восьмій годині виходить до цих людей подякувати й роздає їм гарячі прецлі та каву. Ви ж розумієте, що це зовсім інший статус. Усе місто живе тим, як пройде прем’єра і якою буде критика. У Львові такого зараз, на жаль, немає. Хоча наш театр має величезну архітектурну цінність, заповнюється він людьми, які приходять просто пофотографуватись або послухати якусь заїжджену оперету. Афіша не є актуальною, тому, мені здається, всі очікують результатів конкурсу на посаду директора Львівської опери. Тоді, можливо, щось зміниться".

Нагадаємо, своє обурення щодо оренди Львівської опери для платних виступів висловила на своїй сторінці у Фейсбуці народний депутат України Ірина Подоляк:
"То давайте визнаємо, що оперні театри, то просто державні приміщення, які ми здаємо в оренду всім підряд, розпустимо колективи, де більша частина і так адмін-тех. персонал, наймемо якогось народного артиста, щоб світло вмикав і перестанемо взагалі фінансувати на мільйони з бюджету? Чи то, може, яка художня рада затверджувала? Як дістали... і то ще не все!".


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!