Окупанти за тиждень вивезли майже 3 тисячі маріупольців, серед них діти, – Денісова

1077 0
Окупанти проводять фільтраційні заходи у Маріуполі.
Фото: ФБ/Людмила Денісова

Фото: ФБ/Людмила Денісова

Упродовж останнього тижня росіяни примусово вивезли з Маріуполя до фільтраційного табору в селищі Безіменне майже 3 тисячі українців, серед яких – понад 300 дітей. Про це повідомляє омбудсменка Людмила Денісова.

Після фільтраційних заходів окупанти формують групи з маріупольців, яких спочатку депортують у Таганрог, а далі до депресивних регіонів росії.

Читайте також: З Маріуполя за добу до фільтраційного табору вивезли 280 людей

За словами Людмили Денісової, щонайменше 10% містян, які не проходять фільтрацію, визнаються окупантами «небезпечними для російського режиму». Їх арештовують, після чого відправляють у колишню виправну колонію № 52 в селищі Оленівка Донецької області, або ж везуть у сумнозвісну в’язницю Ізоляція у Донецьку.

«Перебування там супроводжується багаточасовими допитами, тортурами, погрозами страти та примушенням до співпраці. Захоплення та катування заручників є актом тероризму відповідно до Конвенції Ради Європи про попередження тероризму та воєнним злочином відповідно до статті 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду», – каже омбудсменка, звертаючись до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень прав людини рф в Україні.

Нагадаємо що Маріуполь залишається заблокованим російськими окупантами вже понад два місяці. Вони систематично обстрілюють цивільну інфраструктуру міста. За попередніми оцінками, там загинули вже від 5 до 20 тисяч мешканців. Окупанти замітають сліди звірств і злочинів, спалюючи тіла людей у мобільних крематоріях. Частину маріупольців примусово вивозять на територію ОРДО або до росії.

Додамо, що 25 травня на тимчасово окупованих територіях Донеччини, зокрема в Маріуполі, росіяни почали видавати населенню паспорти рф.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!