Олександра Олеся дозволили перепоховати в Україні

1632 0
Після примусової ексгумації останків Олеся та його дружини постало питання, де їх перепоховають. Увечері 3-го січня стало відомо, що правнуки подружжя дозволили перевезти їх в Україну та поховати тут.
Фото: Сумський історичний портал

Фото: Сумський історичний портал

«Ми розшукали двох канадських правнуків Олександра Олеся. Родина згодна на його перепоховання в Україні. Нехай йому пухом буде наша земля», - написав у своєму Twitter посол України в Канаді Андрій Шевченко.

Зараз останки знаходяться в депозитарії Ольшанського кладовища в Празі, оскільки їх туди помістили після примусової ексгумації. Як пояснив в ефірі Еспресо.TV тимчасово повірений у справах України в Чехії Зіновій Гошовський, вона була вимушеною, оскільки домовини повністю прогнили й останки провалилися, тому їх довелося підняти. За його словами, українська сторона домовилася з директором цвинтаря, щоб Володимира Михайлишина не поховали в могилі над останками подружжя, а перенесли їх у спеціальне місце - депозитарій.

Уряд виділить необхідні кошти для перевезення та перепоховання праху Олександра Олеся та його дружини на Батьківщині, - пообіцяв Володимир Гройсман, прем’єр-міністр України.

Найкращим місцем для цього голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В‘ятрович назвав алею почесних поховань на Лук’янівському кладовищі.

Нагадаємо, про примусову ексгумацію подружжя Кандиб стало відомо 3-го січня. Як повідомило МЗС України, після смерті Володимира Михайшлишина, який опікувався похованням Олеся з власної ініціативи, його син  як законний спадкоємець, прийняв рішення про захоронення батька у могилі, де раніше спочивав письменник.

За матеріалами: bbc.com, espreso.tv, memory.gov.ua, istpravda.com.ua

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!