У Львові затвердили програму співфінансування ремонтів будинків у історичному ареалі

2961 0
Реставруватимуть тільки ті будинки, яким уже понад 80 років і тільки фасадні елементи.

У Львові погодили Програму співфінансування ремонту віконних та дверей у будинках, що розташовані в історичному ареалі міста на 2020-2023 роки. Таке рішення ухвалив виконавчий комітет Львова сьогодні 21 лютого.

Читайте також: На реставрацію брам, вікон та балконів цьогоріч у Львові витратять 4 мільйони гривень

Відсоткове відношення фінансування не змінюється: при реставрації брам 70% вартості робіт оплачуватимуть із міського бюджету, 30% – сплачуватимуть мешканці, при реставрації вікон – 60% із бюджету та 40% – мешканці, а при заміні пластикових вікон на дерев’яні фінансування становитиме 50% на 50%.

Реставруватимуть тільки ті будинки, яким уже понад 80 років: фасадні елементи, брами, балкони, вікна, приміщення сумісної власності. Дія цієї Програми не поширюється на ремонт сучасних дверей та вікон, брам, вхідних та міжкімнатних дверей квартир. За реставрацію відповідатиме нещодавно створене Бюро спадщини.

Додамо, що середини 2018 року у Львові відреставрували 64 брами, 190 будинків та 42 вікна. В середньому щороку реставрують по 30-40 брам. У місті також хочуть створити школу реставраторів, щоб навчити майстрів, зокрема із коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша.

Читайте також: Бюро спадщини хоче спільно з львів'янами реставрувати під'їзди

Нагадаємо, що у Львові діє адмінкомісія, що штрафує за пошкодження пам’яток архітектури, зокрема надбудови, заміну вікон та самовільне пробиття дверей. Штраф для фізичних осіб становить 1,7 тис. грн, для юридичних – 170 тис. грн.

Христина Гоголь

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!