Українців закликають долучитися до оновлення шкільних програм. Як взяти участь

2116 0
Міністерство освіти і науки України спільно з платформою EdEra закликають всіх охочих допомогти покращити навчальні програми з різних предметів для учнів 5-9 класів . Від сьогодні, 13-го лютого, вносити свої пропозиції може кожен, хто зареєструвався на освітній платформі Ed Era
Фото:ed-era.com

Фото:ed-era.com

«Ми продовжуємо оновлювати навчальні програми, робимо це максимально відкрито як для професійних спільнот, так і для кожного зацікавленого громадянина України. Зараз ми вже розпочали підготовку до реформи Нова українська школа, у перший клас якої діти підуть 2018 року. Однак школярі не можуть чекати, тому перші зміни ми повинні забезпечити вже нині», – зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Одне з головних завдань, що ставить МОН перед оновленням програм базової школи, – подивитися на чинні програми для 5-9 класів під кутом зору компетентнісного підходу, а також щодо їхньої відповідності віковим особливостям учнів

Формування компетентностей має забезпечити основна новація цьогорічного оновлення програм – впровадження наскрізних тем, які проходитимуть через основні предмети. Напрацюванням та визначенням наскрізних тем займатимуться робочі групи, до яких входять вчителі-практики, науковці та представники МОН. Натомість, на онлайн платформі учасники працюють з наявними програмами, підкреслюючи основні недоліки та пропонуючи структурні зміни.

Взяти участь в оновленні програм для 5-9 класів та запропонувати потрібні зміни можна зареєструвавшись за посиланням.

Графік проекту

13 по 24 лютого – Перша сесія онлайн обговорення

Чинні навчальні програми розміщуються на платформі EdEra для загального обговорення, де всі охочі, авторизувавшись, зможуть висловити свої пропозиції щодо їх модернізації.

28 лютого по 7 березня – Обробка коментарів

Робочі групи спільно з модераторами доопрацьовуватимуть програми.

15 березня по 22 березня – Друга сесія онлайн обговорення оновлених програм

30 березня по 8 квітня – Обробка коментарів

Робочі групи спільно з модераторами допрацьовуватимуть програми

На початку травня 2017 – Доопрацьовані програми будуть представлені на засіданні колегії МОН

Усіх, хто бажає вдосконалити програму, просять дотримуватися простих правил:

1. Учасники обговорення мають дотримуватися загальноприйнятих норм спілкування, утримуючись від особистих характеристик інших учасників дискусії, та подавати на обговорення лише пропозиції до програм, а саме:

·Конкретні аргументовані пропозиції до зміни навчальної програми без надмірного цитування тексту програми або іншого першоджерела;

·Загальні пропозиції щодо міжпредметної інтеграції тем, їх послідовності та вилучення певних тем з навчальних програм;

·Пропозиції щодо усунення дублювання або неузгодженостей між програмами різних предметів.

2. Обсяг однієї пропозиції не може перевищувати одну тисячу знаків.

3. Перед розміщенням власного коментаря перевірити, чи не містить обговорення аналогічної пропозиції.

4. Процес обговорення координує модератор.

5. Повідомлення від учасників обговорення оприлюднюються автоматично і перевіряються модератором. Команда проекту залишає за собою право у випадку необхідності застосувати премодерацію (попередню перевірку) дописів.

6. На порталі діє система голосування: чим більше позитивних відгуків отримує ваш коментар, тим ймовірніше, що вашу пропозицію буде розглянуто.

7. Повідомлення може бути видалено, якщо воно:

·Містить особисті образи або характеристики особистостей, які подають пропозиції;

·Не стосується теми обговорення;

·Пропонує комерційну або політичну рекламу, просування авторських методичних розробок/посібників/підручників.

Джерела: Міністерство освіти і науки Україниed-era.com

Опублікувала Марія Стахів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!