Опера «Лис Микита» здобула перемогу на театральному фестивалі

1450 0
«Лис Микита» – єдина вистава серед оперних театрів України, яка увійшла до фіналу.

Опера Івана Небесного «Лис Микита» (за однойменною поемою Івана Франка) у постановці Львівського національного драматичного театру опери і балету ім. Соломії Крушельницької здобула перемогу у номінації «За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу» ІV Всеукраїнського театрального фестивалю-премії «Гра». Більше того, «Лис Микита» – єдина вистава серед оперних театрів України, яка увійшла до фіналу.

«Опера Івана Небесного за твором Івана Франка «Лис Микита» була написана спеціально на замовлення Львівської національної опери. Її прем’єра відбулася наприкінці лютого 2020 року, ще до початку карантину. Перші сім аншлагових вистав у лютому-березні 2020-го відвідало близько 7 тис. глядачів, серед яких – більшість діти», – йдеться в повідомленні театру на Фейсбуку.

Читайте також: Львів у минулому і тепер. Раритетні фото оперного театру

Вистави, що увійшли до шортлисту Фестивалю, оцінювало міжнародне журі – режисери, хореографи, продюсери, театрознавці та дослідники з України, Польщі, Португалії, Литви, Нідерландів, Франції тощо. Загалом у результаті фестивалю журі визначили переможців у шести номінаціях:

«За найкращу виставу для дітей» – «А хай то качка копне», Тернопільський академічний обласний театр актора і ляльки.

«За найкращу пошуково-експериментальну виставу» – «Чорнобильдорф», Лабораторія сучасної опери Opera Aperta.

«За найкращу виставу камерної сцени» – «Філоктет. Античний рейв», Львівський академічний драматичний театр імені Лесі Українки.

«За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу» – «VIÑO», Культурне об’єднання «Хронотоп ЮЕЙ», Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра.

«За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу» – «Лис Микита», Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької.

Читайте також: У Львові презентують світову прем'єру опери «Лис Микита»

Перемогу в номінації «За найкращу драматичну виставу» здобув Закарпатський обласний угорський драматичний театр (м. Берегове) з виставою «Це дитя».

Додамо, що відзнаку «За найкращу жіночу роль» отримала Оксана Цимбаліст (Афродита у виставі «Філоктет. Античний рейв»), а «За найкращу чоловічу роль» – Василь Сидорко (Ерос у виставі «Філоктет. Античний рейв»). «За найкраще музичне рішення вистави», «За найкращу режисерську роботу», «За найкращу сценографію» та «За найкраще музичне рішення вистави» нагороди отримали Роман Григорів та Ілля Разумейко. Христина Слободянюк перемогла у номінації «За найкращу хореографію» за виставу «Чорнобильдорф».



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!