Опера-цирк у нічному клубі. Фоторепортаж із відкриття літфестивалю

3299 0
Babylon Влада Троїцького та Nova Opera – виставу за текстами Старого Заповіту – показали у клубі Malevich.
фото: Анна Ютченко

фото: Анна Ютченко

Цьогорічний Міжнародний літературний фестиваль, що уже дванадцятий рік проводять у межах Форуму видавців, відкрили оперою-цирком. Babylon – вистава, створена за текстами Старого Заповіту режисером театру «Дах» Владом Троїцьким та музичного проекту Nova Opera, що поєднує жанр опери з іншими жанрами чи видами мистецтва.

Babylon – друга частина трилогії, до якої також входить опера-реквієм IVOY та опера-балет «Arc/Ковчег». Опера з елементами цирку (або, навпаки, циркова вистава з елементами опери) розповідає історію початку й кінця метафоричної вежі – не здійсненої мрії. Історія про конфлікт людини й Бога, спроектована на сучасне суспільство, яке живе в передчутті апокаліпсису. Музика, циркові етюди, перформери в картонних коробках, співаки, медіа-арт – незалежні один від одного елементи вистави, об’єднані єдиною атмосферою та метою.

Читайте також: У Львові обрали найкращу книгу Форуму видавців. Хто переміг

Нічний клуб Malevich – незвична локація для опери. Було нелегко сконцентруватись і сприймати спроби акторів, співаків, музикантів, еквілібристів і гімнастів знайти спільну мову, коли між столиками ходять офіціанти, а замість тиші чути шум кондиціонера. Учасники проекту визнають, що акустика в клубі була не дуже доброю. Сцену для вистави облаштували спеціально, щоб розширити простір, проте актори, звиклі виступати на щонайменше вдвічі більшій сцені, були розгублені. Втім, експериментальній опері-цирку екстравагантна локація грає на руку.

Вражає голос Мар’яни Головко, що грала вавилонську блудницю. Особливо коли зі звірячого рику він переходить у високі партії, стає легким. У звуковій палітрі звучать різні групи інструментів симфонічного оркестру – мідні, дерев’яні, смичкові, струнні. Ілля Разумейко і Роман Григорів – композитори-засновники NovaOpera – залучають нових музикантів та інструменти в кожен свій новий проект.

Читайте також: Акцизи на російські книги – боротьба з інфекцією

«Оперу Babylon ми написали півтора року тому, – розповідає Разумейко. – Імпровізувати можемо хіба що мізансценічно, але це – лише вкладочки до вистави. У проектах Nova Opera Влад Троїцький дає нам свободу для музики, тут музика є повноцінним незалежним персонажем і має змогу говорити. В нашому ансамблі сольних інструментів симфонічного оркестру кожен несе відповідальність за те, що він грає, бо його музику чути на весь простір».

Протягом трьох років Григорів і Разумейко також створили сон-оперу за твором «Непрості» письменника  Тараса Прохаська, неооперу-жах «Гамлет». Прем’єра заключної частини трилогії, «Arc/Ковчег», відбудеться в Києві на «Гогольфесті».

Текст – Діана Горбань

Фото – Анна Ютченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!