«Оперували пацієнтку, в якої було ушкоджено 18 частин тіла». Як львівські лікарі рятують поранених зі Сходу

2199 0
За час війни у лікарні надавали допомогу молодим хлопцям і дівчатам з ампутованими руками, ногами та множинними травмами.
Евакуація поранених мешканів з Донеччини до Львова, 10 квітня 2022/Фото: Укрзалізниця

Евакуація поранених мешканів з Донеччини до Львова, 10 квітня 2022/Фото: Укрзалізниця

Із першого дня від початку повномасштабної війни росії проти України до львівських медичних закладів почали транспортувати поранених з міст та сіл, де велися бої. Найчастіше привозили зі сходу та центру – зокрема, Києва, Харкова, Маріуполя. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомив завідувач 1-го хірургічного відділення Першого медичного об'єднання Львова Гнат Герич.

Найважче було у перші дні повномасштабної війни. У лікарів, медсестер і всього персоналу день починався раніше, закінчувався пізніше, а інколи взагалі не закінчувався.

Читайте також: «Бог залишив мене живою, тому мушу жити». Історія медсестри, яка підірвалася на снаряді

«Раніше вважалося, що період, коли одмоментно до нас звертається більше, ніж троє-четверо людей, це багато. Але під час цієї війни наша лікарня в один час прийняла понад 60 пацієнтів! Це якраз відбулося під час авіаудару біля Львова. Усіх людей ми прийняли та прооперували. В історії лікарні це перший такий випадок. Такого не було навіть під час Скнилівської трагедії», – каже лікар, який у той день провів сім операцій, деякі з яких тривали кілька годин.

За час війни у лікарні доводилося надавати допомогу як молодим хлопцям і дівчатам, яким по 18-20 років, із ампутованими руками і ногами, так і старшим, по 50-60 років з множинними травмами. Гнату Геричу довелося навіть оперувати пацієнтку, в якої було поранено 18 частин тіла, починаючи від обличчя і закінчуючи прямою кишкою та кінцівками. Також лікували у відділенні 18-річного хлопця, в якого під час бомбардування загинули мама і тато, а він один вижив.

Читайте також: У Львові виходили передчасно народжених двійнят, яких народила переселенка з Києва

«Важко бачити пацієнтів з тяжкими пораненнями і знівеченими обличчями. Декому потрібна навіть пересадка обличчя, що, на жаль, на цей момент в Україні не виконують...», – пояснює лікар.

Нагадаємо, що історію про те, як 23-річна Оксана Баландіна підірвалася на ворожому снаряді у своєму рідному Лисичанську, в результаті чого їй відірвало обидві ноги та кілька пальців на одній з рук, читайте у матеріалі.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!