Хто платитиме за підручники у школах? МОН розглядає три варіанти

3794 0
У Міністерстві освіти і науки України заплановані суттєві нововведення. Тут вирішили відмовитися від фінансування державою підручників, та вирішили перекласти ці витрати на плечі вчителів. Що означатимуть для батьків нововведення у коментарі tvoemisto.tv роз'яснила заступник начальника управління освіти ЛМР Оксана Росипська.

Закон, відповідно до якого оплата за підручники мала б лягти на плечі батьків (ЗУ «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність деяких законодавчих актів») в Україні прийняли 28 грудня 2014 року. Утім активно обговорювати нововведення розпочали лише тепер.

Рішення МОН батьки називають антиконституційним, адже, на їхню думку «намагання перекласти оплату підручників на плечі батьків є грубим порушенням конституційного права громадян України на безкоштовну освіту».

Щоб змусити керівництво держави передумати, батьки взялися збирати підписи: «Голова Батьківської ради Львівщини Олена Пономарева оголосила про початок громадянської кампанії за збереження бюджетного фінансування шкільних підручників. Кампанія розпочнеться зі збору підписів батьків», - йдеться у повідомленні у соціальній мережі ФБ у групі «Батьківська рада Львівщини».

Адже, за підрахунками, які склали у Батьківській раді Львівщини, якщо книжки будуть платними, то навчання у школі для кожної дитини обійдеться у 2 -2.5 тис грн: якщо врахувати, що шкільна програма середньої та старшої школи передбачає від 11-ти до 21-го предмету, то вартість підручників, робочих зошитів, контурних карт та інших додаткових посібників становитиме 2000-2500 тис грн., і це не враховуючи поточні витрати на фонди класів і шкіл.

У найбільш невигідному становищі сьогодні батьки, чиї діти у 2015-2016 роках навчатимуться у 4 та 7 класах. Адже, програма у цих класах зазнає найбільш суттєвих змін, відтак, підручники доведеться замінити.

Разом із тим, в міському управлінні освіти закликають батьків поки не панікувати. Адже, жодних роз'яснень із Києва щодо оплати за книжки поки не надійшло, відтак, наразі не відомо, як це відбуватиметься та в яку суму обійдеться батькам.

За словами заступника начальника управління освіти ЛМР Оксани Росипської один із можливих варіантів, які можуть бути втілені – батькам доведеться сплачувати не повну вартість за книжки, а лише вартість за «оренду»: за такою схемою вже працювали у 90-х роках. Тоді вартість книжок «розбивали» на 5 років, тож, кожного року батькам доводилося сплачувати лише частину вартості книжок.

Серед можливих варіантів розв'язання проблеми чиновниця також назвала можливість частково використовувати старі підручники, або ж систему, за якою діти будуть вчитися вдома, скачуючи завдання в цифровому варіанті (адже, примірники книжок у цифровому варіанті матимуть у кожній школі). «Такий варіант буде не дуже зручним, але це лише як варіант», - сказала вона.

«Питання оплати за книжки сьогодні активно обговорюють, соціальне напруження зростає. Відтак, ми надіслали листа до Міністерства освіти із проханням роз'яснити, хто та яким чином здійснюватиме оплату за книжки. Сподіваємося, такі роз'яснення надійдуть до середини квітня», - зазначила Оксана Росипська.

За її словами, поки не відомо ані вартість книжок, які будуть необхідні для навчання учням 4 та 7 класів, ані того, які саме книжки це будуть – адже, сьогодні ще триває конкурс по вибору підручників за якими навчатимуться діти.

Натомість, уже відомо перелік пільгових категорій, які і надалі отримуватимуть книжки для навчання школярів безкоштовно: це діти сироти, діти інвалідів, інваліди 1-3 групи, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти із малозабезпечених сімей.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!