Як зробити чиновників ЛОДА ефективнішими: скорочення чи зміни з нуля?

3356 0
Структура управлінського апарату Львівської облдержадміністрації є недосконалою і не відповідає вимогам сьогодення. Тут є три рівня керівників: директори департаментів, управлінь, відділів, тобто це третина від усього штату. Як оптимізувати роботу ЛОДА чи є потреба скорочувати чиновників, дізналось tvoemisto.tv.
Фото: gromada.lviv.ua

Фото: gromada.lviv.ua

27-32% від усього персоналу ЛОДА – це керівники, і ця ситуація потребує змін, вважає перший заступник голови ЛОДА Йосиф Ситник: «Це – велика розкіш. Під кожним з керівників по 5-6 чиновників. Подрібнення відділів до п’яти осіб не виправдане. Кількість людей, якими мають керувати, має становити від семи до 11 осіб», пише ZIK.

Він зазначив, що у ЛОДА хочуть ліквідувати трирівневу систему управління: «Якщо залишаємо департамент, ліквідовуємо управління. Таким чином скасовуємо 5-6 посад начальників і заступників управлінь».

За його словами, таким чином завдання будуть виконувати набагато швидше, документи не будуть переходити від керівника до керівника і аж тоді до безпосереднього виконавця.

Йосиф Ситник зазначив, що зараз управлінські кадри в департаментах працюють лише на статику: «Вони просто щоденно звітують щодо різноманітних указів та розпоряджень ще з 1997 року. Таким чином ми не можемо налаштувати апарат на продуктивну роботу на майбутнє».

Екс-службовець ЛОДА, заступник голови Львівської обласної ради Валерій П'ятак також вважає, що структура ЛОДА потребує змін.

«Але це не має бути модернізація, а зміни, як то кажуть, з нуля! Тим більше, що зараз ніхто не заважає це робити. Хоча на це треба багато часу», – сказав у коментарі tvoemisto.tv Валерій П’ятак.

Аби повести якісні структурні зміни, вважає він, треба проаналізувати функції адміністрації, під них створити структуру. «І вже тоді прописати процедуру – яким чином заповнювати цю структуру новими кадрами. Хоча це можуть бути і старі працівники, але це повинні бути люди, які розуміють, що таке європейські інструменти управління, мають досвід, знають іноземні мови. Все має бути побудоване по-новому, тобто 100% нова структура!» – наголосив Валерій П’ятак.

Він також вважає, що деякі управління і департаменти мають бути ліквідовані, оскільки не є доцільними.

«Невже департамент АПК (агропромислового комплексу – ред.) справді впливає на розвиток галузі в області? Або управління ЖКГ (житлово-комунального господарства, – ред.)? Всі питання ЖКГ вирішуються на рівні міста: Борислава, Львова, Дрогобича. Адже, наприклад, ліфтове господарство – це питання міста. Гадаю, кошти на такі речі треба просто закладати для потреб міст», – пояснив Валерій П’ятак.

За інформацією tvoemisto.tv, зараз в структурних підрозділах ЛОДА працює близько 830 службовців.

Водночас президент України Петро Порошенко взагалі планує впроваджувати децентралізацію влади, почавши з ліквідації облдержадміністрацій, пише 5 канал. Натомість пропонує ввести посаду представника президента в області. Також відповідний законопроект президента щодо змін до Конституції пропонує створити виконкоми місцевих рад, яким і буде делеговано основні функції державної влади на місцях.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!