На правах реклами

Оренда авто без застави чи страховий депозит. Як обирати

2295 0
Що варто знати про заставу за оренду авто та оренду без застави.
ілюстративне фото

ілюстративне фото

Внесення застави за оренду квартири, автомобіля чи іншого майна завжди змушує хвилюватися – чи повернуть ці кошти після того, як ви повернете орендоване майно. Що ж таке ця застава, чому її називають «страховий депозит», в який спосіб він оплачується і повертається та чи можна орендувати майно без застави, розповідаємо на прикладі оренди автомобіля.

Що таке страховий депозит

Зазвичай для того, щоб взяти автомобіль в оренду, крім вартості, вам необхідно забезпечити заставу – страховий депозит, який повертається після повернення автомобіля. Розмір депозиту встановлюється компанією, залежить від класу автомобіля і  виконує зазвичай дисциплінарну функцію. Орендодавець сподівається, що внесення додаткової суми страхуватиме можливі ризики і  гарантуватиме дбайливе ставлення до майна, адже він повертається вам по закінченню оренди та безпроблемного повернення орендованого автомобіля.

Чи існує оренда без застави?

На ринку можна зустріти пропозиції «оренди без застави», і зазвичай вони виглядають дуже привабливо, особливо для тих, хто не вникає в нюанси. Але важливо розуміти, як саме прокатна компанія компенсує ризики, що можуть виникнути в процесі експлуатації? Серед основних механізмів називають більш високі тарифи (можуть становити до 50-70% вище стандартної ціни), які власне включають в себе додаткові збори і страховку. Експерти при цьому радять пам’ятати: страховий депозит повертається, а оплата тарифу цього не передбачає. Другий момент – в 95% випадків відсутність страхового депозиту не є автоматичним звільненням від відповідальності. Якщо раптом трапиться ДТП, ви зобов'язані будете в рамках вашої франшизи  оплатити ремонт. Існують випадки, коли компанії перекладають на клієнта повну фінансову відповідальність. Щоб уникнути цього, фахівці радять уважно вивчати договір.

«Безумовно, на ринку послуг можна зустріти компанії, які пропонують орендувати авто без внесення депозиту, але варто враховувати багато нюансів і дуже уважно вивчати договір, який ви підписуєте. Рекомендуємо приділити цьому максимум вашої уваги», – зазначає представниця компанії з прокату автомобілів оренди авто SIXT Львів Олександра Лаврецька.

Як оплачується та повертається застава

Заставний депозит – поширена практика прокатних компаній у всьому світі. Невеликі компанії приймають заставу готівкою і тут важливо обумовляти це письмово, щоб мати підстави повернути її після закінчення строку оренди.  Світова практика передбачає інший механізм – сума депозиту не сплачується і не перераховується, а залишається на вашому рахунку, але блокується можливість її використання на період оренди. Цей механізм застосовують міжнародні компанії, яким важлива репутація, тим паче, що такий спосіб унеможливлює безпідставне утримування коштів без вашої згоди та присутності.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!