Орієнтуються по зірках і сонцю. Як птахи повертаються із зимівлі на Львівщину

10572 0
Деякі долають понад 10 тисяч кілометрів з південної Африки, аби знову повернутись у свої гнізда.
Photo by Henrik Hansen on Unsplash

Photo by Henrik Hansen on Unsplash

На Львівщину із зимівлі в теплих краях повертаються шпаки, жайворонки, лелеки і журавлі. Старший науковий співробітник Інституту екології Карпат НАН України, кандидат біологічних наук Андрій-Тарас Башта у коментарі Тvoemisto.tv розповів, які птахи повертаються, звідки вони летять і як відрізнити зграї журавлів і лелек у небі.

Сірий журавель

«Різні види повертаються в різний час. Вже повернулись шпаки, жайворонки, чайки. Пізніше прилітають журавлі і лелеки – зазвичай у середині березня. Ще пізніше підуть перепілки, їм потрібно трохи більше травички. Ще пізніше повертаються іволги, вони яскраві, їм потрібне вже листя на деревах», – каже Андрій-Тарас Башта.

Науковець розповідає, що кожен вид чи група видів повертається у різний час, це залежить від дальності польотів і від погодніх умов. Навіть птахи одного виду не повертаються одномоментно – це триває декілька тижнів. Спершу їх помічають на півдні України.

«Не знаю, чи повернулись лелеки, вони летять такими зграйками, хоча можуть бути і ключі. Ключами летять гуси, лебеді, качки, журавлі. Останні ще й характерно курликають. Лелеки повертаються 17 – 19 березня, зазвичай від середини березня, але через кліматичні зміни змінюються і міграційні періоди», – пояснює він.

Вивільга (іволга)

У соцмережах люди поширюють фото птахів, які повертаються із зимівлі. На деяких видно, що великі птахи летять рівненьким правильним ключем, а на деяких більш хаотично, зграйкою. Хтось каже, що повертаються журавлі, хтось, що лелеки.

Відрізнити журавлів від лелек високо у небі не так і просто. І в тих, і в тих птахів великі крила, довга шия. Втім є відмінності.

«Не лише журавлі летять ключем. Втім, у них ключ класичний, гостроносий. Без спеціальної оптики відрізнити лелк і журавлів високо в небі досить важко. Качки летять такою лінією, гуси можуть летіти ключем. Журавлі часто курличуть у польоті», – розповідає науковець.

Долають ці птахи тисячі кілометрів. Лелеки можуть зимувати у північній частині Африки, у Середземномор’ї, а можуть летіти й за екватор.

«Журавлі зимують у Північній Африці, Західній, Південній Азії, а лелеки можуть летіти і в Південну Африку, аж за екватор, перелітають Сахару. Багато видів птахів зимують в Південній Африці, наприклад плиски, очеретянки, залежно з яких частин Європи чи Азії вони летять. Різні популяції і з різних частин Європи, Азії можуть летіти в різні місця. Якісь у західну частину Африки, якісь у східну, південно-східну частину», – розповідає Андрій-Тарас Башта.

У журавлів і лелек чимало інших відмінностей, каже Андрій-Тарас Башта. Лелеки живуть біля людей, а журавлі у глухих болотистих лісах.

Лелека білий

«Білий лелека – це синантропний вид, він живе поруч з людиною, гніздиться у населених пунктах, або поруч, на дахах, стовпах. Журавлі – це скритні птахи, вони переважно на болотах гніздяться. Гніздо на землі, але важкодоступне – така купа з трави, вища над водою. Гнізда, що я їх знаходив, то до них треба було йти у високих чоботах, по груди», – каже він.

Їдять лелеки і журавлі схожу їжу, але журавлі віддають перевагу рослинам, а лелеки полюбляють тваринну: жаб, ящірок, пташенят, зайченят.

«Журавлів найбільше є на Поліссі. На Львівщині гніздяться поблизу Буська у лісах, також на болотах на Дністрі їх бачили, але гніздування не доведене. У Радехівському районі є гніздування», – говорить науковець.

Журавель – червонокнижний птах, є більш залежний від середовища.

«Лелека не зважає на людей, а журавель лякливий птах, обережний, він шукає болото у глухих місцях. Осушення, масштабні, освоєння таких земель призводять до зменшення кількості цих птахів», – додає Андрій- Тарас Башта.

Шпак

Жайворонок

Деякі види птахів здійснюють перельоти вдень, це переважно ластівки, жайворонки, зяблики, синиці, денні хижі птахи, лелеки. А деякі летять лише вночі – це кропив'янки, очеретянки, вільшанки, мухоловки. Є й такі, які летять і вдень, і вночі – гуси, качки, журавлі, кулики, дрозди. Під час таких тривалих перельотів вони орієнтуються за сонцем, також птахи відчувають магнітне поле Землі. Також фахівці стверджують, що птахи використовують і візуальну інформацію, вони запам'ятовують долини річок, гори, узбережжя водойм.

Вікторія Савіцька

Фото зі сайту "Пернаті друзі"

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!