ОСББ чи самоуправління. Як і коли львів’яни мають почати керувати своїми будинками

10029 1
11 жовтня львівські депутати ухвалили списати з балансу комунальних підприємств багатоквартирні будинки до кінця року. Мешканці протягом цього часу мають обрати для себе форму управління будинком і почати керувати його справами власноруч. Директорка департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Ірина Маруняк під час брифінгу розповіла, що тепер потрібно робити львів’янам та хто буде обслуговувати їхні будинки. Tvoemisto.tv занотувало найважливіше.
фото: varta.com.ua

фото: varta.com.ua

Хто тепер обслуговуватиме будинки

До тих пір, поки мешканці не визначать форму управління будинком, їх продовжуватиме обслуговувати ЛКП. Проте до 1 січня львів’яни мають обрати одну з трьох форм управління будинком:

  • створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ);
  • передати будинок в управління управляючої компанії;
  • взяти будинок на самообслуговування.

Якщо мешканці до 1 березня наступного року не визначаться, хто і як керуватиме будинком, долю будинку вирішуватиме конкурсна комісія.

Як розповіла Ірина Маруняк, всього у Львові є 7644 будинки комунальної власності, а створених ОСББ – 1278. 45 будинків вже перейшли на баланс управляючих компаній, а 266 – на самообслуговування. Також у Львові налічується 238 житлово-будівельних кооперативів (ЖБК), проте останнім часом вони змінюють форму управління на ОСББ.

Як створити ОСББ

Мешканці будинку мають провести загальні збори і визначити, яку форму управління вони обирають. Якщо вони хочуть створити ОСББ, то можуть звернутися по консультацію до найближчого ЦНАПу чи до відділу супроводу ОСББ в міській раді. Там же львів’яни отримають бланк статуту ОСББ та зможуть ознайомитися з подальшими інструкціями й умовами створення об’єднання.

Чим ОСББ відрізняється від самообслуговування

Якщо мешканці багатоквартирного будинку оберуть самообслуговування – це означатиме, що вони самостійно влаштовують благоустрій свого дому. Простіше кажучи, власноруч підмітають, викидають сміття, роблять ремонт тощо.

У свою чергу ОСББ передбачає вирішення нагальних питань на загальних зборах, після яких формується певний бюджет будинку і укладаються договори з підрядниками, які виконуватимуть ту чи іншу роботу.

Читайте також: Створити ОСББ у Львові. Все у ваших руках (насправді ні)

Як обрати управляючу компанію

Сьогодні у Львові є 50 управляючих компаній, з яких 40 – комунальні. Крім того, у Личаківському районі з семи наявних ЛКП створили чотири управляючі комунальні компанії. Повний перелік управляючих компаній можна знайти на сайті міської ради.

Договір з управляючою компанією не залежить від району чи місця проживання мешканця, а тільки від якості надання послуг. До прикладу, мешканці Сихова можуть заключити договір з будь-якою компанією Шевченківського чи Личаківського районів.

Також за мешканцем залишається право обирати обов’язкові послуги, які виконуватиме управляюча компанія: прибирання сходової клітки, прибирання прибудинкової території, вивезення сміття тощо. Так само спільно з управляючою компанією визначаються складові тарифу.

Що робити з боржниками

Як розповідає Ірина Маруняк, часом у будинку є мешканець, який ухиляється від сплати комунальних послуг і має борг. Вона зазначає, що ЛКП має передати будинок на баланс мешканців з нульовим балансом. Тому з боржниками розбиратимуться теж комунальники. Спершу вони подадуть до суду матеріали про заборгованість. Боржнику запропонують скласти графік розтермінування боргу і щомісяця, окрім поточних платежів, мешканець зобов’язаний буде виплачувати ще й заборгованість.

Якщо суд призначить рішення про стягнення боргів, то рішення перейде до виконавчої служби, яка згідно із законодавством може стягувати заборгованість із зарплат, пенсій, а у випадку, коли людина не працює і не отримує пенсії, її майно можуть описати, а квартиру виставити на аукціон.

Що буде з комунальними підприємствами

Усі ЛКП будуть працювати, проте з нового року їхні умови праці будуть ринковими. Тобто, якщо комунальне підприємство добре працює і має довіру мешканців, то воно стане управляючою компанією. Якщо ж комунальники не матимуть достатньо будинків в обслуговуванні, таке ЛКП приєднуватимуть до іншого.

Андрій Костюк


Читайте також:
17 Жовтня, 2018 17:21
Людмила Нічого доброго в тому ОСББ нема! За два роки жодних змін, лише тарифи зростають! Можливо, якщо це новобудова, то так, але якщо це старі (відносно) будинки, то жодної переваги! Окрім того, жодні аварійні не хочуть їхати на виклик, бо кажуть:»Ви ОСББ? Ми не обслуговуємо...» Нещодавно забили сусіди стояк в туалеті, викликала аварійну бригаду, сказали заплатити їм 400грн!!! Заплатила! Хіба був час на роздуми, коли все «плавало»... Паніка, шок, стрес...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!