«Осінній» настрій: як втекти від сезонної депресії?

4193 0
Осінь – одна із найважчих пір року. Змінюється світло й температура. Починається школа. Збільшується навантаження на роботі. Люди знаходяться на вулиці менше. «Осінь – захоплююча для більшості людей, але на деяких вона вдягає вуаль переживань, тривожності, суму й дискомфорту – сезонної депресії» – пише Кейт Кріпке, ліцензований медичний соціальний працівник, яка спеціалізується на профілактиці та лікуванні тривожності та розладів у настрої
Фото: notabene.com

Фото: notabene.com

Вона пропонує 7 підказок для боротьби з осіннім настроєм, які може й не є панацеєю чи повноцінною заміною консультацій спеціаліста, але можуть допомогти вам позбутися сезонної депресії.

Переконайтеся, що задовольняєте свої основні потреби. Сон, харчування, фізичні вправи, навіть достатнє вживання води – необхідні для здоров’я і функціонування мозку та можуть допомогти нам подолати симптоми стресу.

Будьте до себе поблажливими. Так, це може бути нелегко, особливо якщо ви з тих, хто має високі вимоги й очікування щодо себе. Але правда в тому, що більшість людей почувається так само. Якщо не перестанете себе звинувачувати за поганий настрій, це додасть стресу.

Залишайтеся на зв’язку. Коли змінюється погода, ми всі схильні залишатися в 4-х стінах, і дуже часто саме ця ізоляція призводить до депресії. Вибирайтеся до тих людей, поруч з якими почуваєтеся найкраще.

Визначте одну річ, яка залишається стабільною попри всі зміни, що приходять, і зосереджуйтесь на ній. Це може бути щось буквальне, наприклад: «Я приймаю душ щоранку», або практичне: «Я три рази вдихаю і видихаю, коли відчуваю роздратування», або метафоричне: «Я камінь у стрімкій річці». Коли ми почуваємося, ніби земля йде з-під ніг, знання, що у тебе в житті є щось стабільне, може бути дуже переконливим.

Говоріть про це. Якщо ви дозволите собі поговорити з кимось про те, як зміна сезону впливає на вас, ви скоріше за все відчуєте, що інші розуміють і поділяють ваші почуття. Компанія справді може зцілити.

Додайте кольорів вашому помешканню. Коли приходить осінь, багато кольорів і відтінків навколо нас зникають або тьмяніють. Це може бути хорочим часом, щоб додати своїй квартирі більше кольору і яскравості. Така зміна навколишнього середовища здатна підняти вам настрій.

Готуйтеся до зими наперед. Багато людей страждають від справжньої хвороби, яка називається сезонним розладом, під час зими, коли дні стають коротшими. Якщо ви знаєте, що вам нелегко – починайте готуватися вже зараз. Приймайте вітаміни, вживайте здорову їжу, займайтеся фізичними вправами.

За матеріалами: postpartumprogress.com

Переклала і опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!