Особливості 3G-мережі: п’ять нюансів

5134 0
Очікуючи та щиро радіючи появі новітнього для України виду 3G-інтернету, ми знаємо далеко не про всі недоліки й особливості цієї мережі. Наприклад, під час поїздки в автомобілі мобільний інтернет буде набагато повільнішим, аніж при ходьбі. Tvoemisto.tv радить прочитати й детальніше розібратися у цих та інших нюансах.

Уже скоро в Україні з’явиться повноцінний 3G-зв’язок від трійки провідних мобільних операторів: вони отримали ліцензії, вносять оплату за них і готують мережі до запуску. Тим часом, власники смартфонів (у мережах українських операторів таких уже 30-40%) гадають про ціну на послуги, а також про те, як буде працювати такий вид швидкісного інтернету.

Перш, ніж планувати свій перехід на 3G, варто врахувати кілька нюансів роботи смартфонів у мережі нового для більшості українців стандарту:

1. На відміну від європейських країн, смартфони з підтримкою двох і більше SIM-карт – популярний в Україні формат. Власники Dual-SIM-пристроїв можуть виявити, що 3G-інтернет підтримується тільки одним з двох слотів. Багато виробників вказують, який саме стандарт підтримується, прямо біля слота SIM-карти. Якщо ж ні – можна подивитися технічні характеристики в інструкції.

Читайте також: Від сьогодні львів’янам доступний 3G-інтернет. Як налаштувати

Одночасна робота двох SIM-карт в 3G-мережі неможлива в принципі: одна SIM-карта може працювати в 3G, а друга – тільки в 2G-мережі. Незалежно від цього, передача даних може здійснюватися першою або другою карткою. Така технологія (підтримка 3G в обох слотах) в принципі з’явилася не так давно, проте скоро на ринку України таких пристроїв з’явиться більше.

2. Не всі смартфони демонструють в 3G-мережі однакову швидкість при інших рівних умовах – є відмінності в чіпах і технологіях. Технологія, за якою 3G запускають «Київстар», «МТС Україна» і life :) в Україні – WCDMA 2100. Якщо хочете користуватися 3G-зв’язком в цих мережах, то при покупці нового смартфона обов’язково звертайте увагу на коробку і/або інструкцію: для кожного пристрою вказані діапазони частот, у яких він працює. Там повинно бути вказано, що пристрій підтримує WCDMA 2100.

Читайте також: Як розвинути Львів технологічно. Думки експертів

У рамках цієї технології протокол передачі даних HSDPA + може дати теоретичну швидкість до 42.2 Мбіт/с при завантаженні (download), і до 5,76 Мбіт/с при віддачі (upload). Якщо пристрій абонента не підтримує HSDPA +, швидкість буде нижче. Смартфон з підтримкою HSDPA не зможе розвинути швидкість вище 21 Мбіт/с. Максимальна швидкість мобільного інтернету також часто вказується на коробці з пристроєм. Також інформацію про підтримку 3G тією чи іншою моделлю можна знайти на сайті GSM Arena або сайтах вендорів.

3. Швидкісний мобільний інтернет «садить» батарею швидше. Якщо ж смартфон роздає 3G-інтернет як точка доступу Wi-Fi, то є шанс, що батарея розрядиться менше, аніж за годину активного використання. Приміром, у активного користувача Android-смартфон середньої цінової категорії в 3G-мережі буде розряджатися приблизно на третину швидше. Часто вендори самі на презентаціях пристроїв і в інструкціях вказують, скільки пристрій здатний працювати в 3G.

Читайте також: 11 громадських місць Львова з безкоштовним Wi-Fi

Аби батарея розряджалася повільніше, краще перевірити настройки додатків (поміняти автосинхронізацію на синхронізацію за розкладом, або на ручну синхронізацію). Додатки на кшталт Skype, Viber, як правило, працюють у фоновому режимі, відповідно, весь час споживають трафік і використовують ресурс батареї. Це теж можна виправити в налаштуваннях. Звичайно, якщо людині потрібно бути весь час на зв’язку і в інтернеті, то доведеться вибирати: заряджати батарею кілька разів на день, купувати собі зовнішній акумулятор Power Bank, або просто купити телефон із більш ємною батареєю.

Якщо примусово вибрати 2G в зоні, де є і 2G, і 3G, можна продовжити роботу смартфона на 10-30%. Якщо для користувача важливо час роботи, при виборі смартфона можна також звертати увагу на енергоефективність процесора, а також специфіку конструкції корпусу пристрою. Використання алюмінієвого шасі (каркаса), графіту і тепловідводів може вплинути на температуру корпусу і відповідно – знизити нагрівання акумулятора і продовжити термін автономної роботи смартфона.

4. Під час руху швидкість мобільного інтернету буде набагато нижча. Якщо, приміром, «у стані спокою» швидкість досягає 10 Мбіт/с (цифра взята для прикладу), то під час руху, наприклад, на швидкості 20 км/год вона просяде до 3-4 Мбіт/с, а при швидкості 120 км/год – нижче 1 Мбіт/с.

Читайте також: 10 порад експерта: як поводитися в інтернеті в час війни

Варто також враховувати, що швидкість безпосередньо залежить від відстані до базової станції, від завантаженості базової станції (кількості абонентів на один спот). Більш того, чим далі абонент від базової станції, тим швидше сідає батарея, адже смартфон автоматично підвищує потужність передавача при видаленні, а отже, швидше споживається енергія. Але це правило діє як для 3G, так і для 2G.

5. На різних смартфонах реєстрація в мережі позначається різними значками типу 3G, H +, H. Це, в основному, залежить від вендора. Приміром, на iPhone відображається просто значок 3G, на Android-смартфонах з підтримкою HSDPA + – буде значок H +, з підтримкою HSDPA – H. Це залежить від прошивки. Таку інформацію можна буде уточнювати у вендора або в кол-центрі оператора.

 

За матеріалами: AIN.UA та Finance.UA


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!