Освітяни йтимуть на пенсію раніше

2272 0
У парламенті зареєстровано законопроект, який передбачає встановлення граничного віку перебування на посадах керівників, науково-педагогічних та педагогічних працівників вищих навчальних закладів.
фото: www.osvita.org.ua, academia.in.ua, commons.wikimedia.org

фото: www.osvita.org.ua, academia.in.ua, commons.wikimedia.org

Автори законопроекту зазначають, що прийняття документа дозволить забезпечити впровадження принципу справедливої ротації, зумовить дотримання необхідного балансу між традиціями, досвідом та реалізацією новітніх ідей, а також дозволить здійснити оновлення педагогічних кадрів. На думку депутатів, в Україні спостерігається ситуація фактичного консервування існуючої освітньої системи, за умов якої штучно встановлюється статичність процесів функціонування та практична неможливість будь-якої динаміки її розвитку.

Як зазначають автори законопроекту, однією з головних причин, які зумовлюють виникнення та існування саме такого стану речей є відсутність законодавчо визначеного принципу проведення справедливої ротації, який би забезпечив дотримання необхідного балансу досвіду та генерування нових ідей, що забезпечить престижність освітньої праці та стимулюватиме систематичне оновлення науково-педагогічних та педагогічних кадрів.

Читайте також: Два львівські виші – у ТОП-10 кращих ВНЗ країни

Датою набрання чинності законопроектом визначено 1 вересня 2016 року, а також двоступеневе впровадження граничного віку перебування на посадах науково-педагогічних і педагогічних працівників вищих навчальних закладів, а саме:

до 31 грудня 2019 року:

для осіб, які перебувають на керівних посадах – до 67 років;

для осіб, які перебувають на інших посадах науково-педагогічних та педагогічних працівників  – до 69 років;

для осіб, які перебувають на науково-педагогічних посадах професорів та яким присвоєно вчене звання професора – до 72 років.

з 1 січня 2020 року:

для осіб, які перебувають на керівних посадах – до 65 років;

для осіб, які перебувають на інших посадах науково-педагогічних та педагогічних працівників  – до 67 років;

для осіб, які перебувають на науково-педагогічних посадах професорів та яким присвоєно вчене звання професора – до 70 років.

Парламентарі зауважують, що реалізація проекту закону створить передумови до оновлення педагогічних кадрів, що в свою чергу сприятиме розвитку освіти та слугуватиме економічному розвитку країни та її інтеграції в світову спільноту

Джерело: Osvita.UA


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!