На місці тимчасової каплиці у центрі Львова буде храм

4195 0
На місці поблизу Львівського національного університету імені Данила Галицького, де встановлено тимчасову каплицю, збудують храм.
Фото: Із Фейсбуку Ігоря Мартиніва

Фото: Із Фейсбуку Ігоря Мартиніва

Директор департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко у коментарі Tvoemisto.tv пояснив, чому у парку біля медуніверситету з'явилась тимчасова каплиця, встановлення якої викликало активне обговореня серед львів'ян.

Чиновник повідомив, що отець Микола Бобик проводив свої богослужіння в інфекційній лікарні, але коли почалося загострення пандемії, перейшов на служіння у тимчасову споруду. За його словами, капличку церкви Ікони Пресвятої Богородиці Скоропослушниці ПЦУ встановили ще у жовтні. 

Читайте також: Хто переміг у конкурсі на проєкт нового храму ПЦУ в центрі Львова. Візуалізація

«Цю земельну ділянку приблизно 3 роки тому відвели цій релігійній громаді. Оскільки місце знаходиться близько до центру Львова, на цю земельну ділянку провели архітектурний конкурс і це був перший в Україні конкурс на будівництво церкви», – каже Євген Бойко.

Конкурс відбувся, проте, за словами співрозмовника, були і досі є дискусії щодо переможця.

«Є багато запитань до проведеного конкурсу, тому сказати, коли почнуть будівництво, звісно не можемо. Сподіваюся, що найближчим часом розставлять всі крапки над «і», тоді розумітимемо, коли церква зможе отримати офіційний дозвіл на реалізацію цього першого в Україні будівництва православної церкви за результатами конкурсу. Зараз священник займається виготовленням документації», – наголошує Євген Бойко.

За його словами, отець Микола Бобик запевняє, що коли проєкт переможця із конкурсу почнуть реалізовувати, він за короткий час зможе цю конструкцію розібрати, адже вона стоїть не на фундаменті і виготовлена з «легких» матеріалів.

Із церковним керівництвом та представниками громади сьогодні уже провели перемовини.

«До сьогодні межі парку не є затверджені. Хочемо, аби це зробили, а також однією з умов будівництва цієї церкви було облаштування парку. Тобто, нам мають бути лавочки, доріжки, сквери, освітлення. Щоб це була рекреаційна зона без сміття, шприців, поломаних гілок», – каже Євген Бойко.

Читайте також: Коли почнуть будувати першу за часів Незалежності православну церкву в центрі Львова

Нагадаємо, що у Львові ще у вересні 2019 року провели конкурс на найкращий проєкт будівництва храму Ікони Пресвятої Богородиці Скоропослушниці в районі вул. Костя Левицького – вул. Пекарської. Тоді у конкурсі взяли участь 23 проєкти – зі Львова, Івано-Франківська, Києва, Дніпра, Кривого Рогу. Перші три місця посіли команди львівських архітекторів, а перше місце журі присудило Ігорю Хамарі та Євгенові Дацишину, асистентам кафедри «Архітектурного планування» НУ «Львівська політехніка». Однак через карантин реалізацію проєкту поставили на паузу. Цей храм має стати першою, за час незалежності України, православною церквою у Львові.

Ольга Шведа


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!