Політична реклама

Оцінку в Україні проводитиме лише 12 підприємств?

1345 0
810 оцінювачів звертаються до президента України, Верховної Ради і Фонду державного майна з вимогою скасувати низку нормативних актів, ухвалення яких призвело до монополізації ринку оцінних послуг. Про це повідомили представники Українського товариства оцінювачів, «Асоціації фахівців оцінки», форуму «Відкритий клуб незалежних оцінювачів».

«Сьогодні 12 підприємств оцінного напряму узурпували ринок оцінювання з метою оподаткування. Швидко, за сприяння відомства, яке регулює оцінку, було вивчено кілька десятків оцінювачів, які у своїй сумі становлять не більш як 1% числа оцінювачів у всій Україні», - сказала заслужений економіст України Людмила Туровська. Вона відзначила, що понад 9 тис. оцінювачів в Україні практично залишилися без роботи, - повідомляє Zaxid.net з посиланням на УНІАН.

«У нас є одне завдання — відмовитися від даних наказів, перейти не до кріпацтва... Ми хочемо не тільки позбавитися даних наказів, ми хочемо внести зміни до двох статей закону — ст. 5 закону «Про Фонд Держмайна» і п. 4 «Прикінцевих положень», - заявила Л.Туровська.

За словами члена Ради Українського товариства оцінювачів Ірини Іванової, змішування оцінки для оподаткування і індивідуальної оцінки не дає розвиватися незалежній оцінці.

Вона повідомила, що раніше вартість оцінки ніколи не пов'язувалася з ринковою вартістю об'єкту, це категорично заборонено міжнародними і національними стандартами.

Л.Туровська також відзначила, що оцінювач, який одержав сертифікат за новими правилами, прив'язаний до компанії, в якій він працює. Якщо оцінювач залишить компанію, він втрачає сертифікат.

При цьому на ринку утворився дефіцит послуги (40 оцінювачів у 12 компаніях щодня мають проводити 15-20 оцінок нерухомості в країні), що призвело до дорожчання послуг оцінювачів в 6-10 разів.

За даними члена комітету Українського товариства оцінювачів з питань законодавства Тимура Аджиєва, раніше гонорар оцінювача становив 0,5-1,5 тис. грн, за новими правилами — від 1,8 тис. грн за оцінку «гостинки» на Борщагівці до 10-11 тис. грн за квартири в центрі Києва. Водночас, наприклад, за оцінку домоволодіння в Борисполі сьогодні просять 20 тис. грн.

Член ради директорів Українського товариства оцінювачів Сергій Пузенко додав, що нові правила оцінки стосуються не лише ринку нерухомості і транспорту, а й інвестиційного ринку.

«Справа стосується й інвестиційного ринку. Тобто це все операції фізичних осіб з продажу корпоративних прав, прав вимог тощо. Для таких оцінок навіть не передбачили спеціалізацію... Весь інвестиційний ринок, якщо він має йти через нотаріат, просто зупиниться», - сказав він.

Модератор форуму «Відкритий клуб незалежних оцінювачів» Андрій Філін зазначив, що 12 фірм, які надають послугу оцінки нерухомого і рухомого майна, автоматизували послугу оцінки через сайт за допомогою введення даних замовником, а договір між замовником і оцінювачем можна скласти по телефону, знявши з себе відповідальність за якість наданих послуг.

Нагадаємо, в Україні з червня поточного року вартість експертної оцінки нерухомості і земельних ділянок для їх продажу зросла більш ніж вдесятеро у зв'язку з тим, що ринок оцінки монополізували 12 компаній.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!