ОУН та УПА – офіційні борці за Незалежність. 5 фактів про закон

4623 1
Учора, 9 квітня, Верховна Рада ухвалила закон про правовий статус борців за незалежність України, серед яких – ОУН та УПА. Закон надає спеціальний статус усім військовим та підпільним українським організаціям ХХ століття, які боролись за незалежність країни. Пропонуємо вам кілька фактів про закон.
фото: portal.lviv.ua

фото: portal.lviv.ua

1. Верховна Рада ухвалила Закон «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті». За це рішення проголосували 271 із 327 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. Автором закону є Юрій Шухевич  син командира Української повстанської армії Романа Шухевича. Цей документ є частиною «декомунізаційного пакету» із чотирьох законів, які засуджують комуністичний та нацистський режими.

2. Усі люди, які боролись за незалежність у збройних, парамілітарних, підпільних, політичних організаціях чи вели цю боротьбу індивідуально, визнаються борцями за незалежність України. Законом передбачається визнання таких організацій, як Союз визволення України, УСС, УНР, Гетьманат, ЗУНР, партизанські і повстанські загони Наддніпрянщини, Карпатську січ, УПА, ОУН, Сойм Карпатської України, Українська Гельсінська спілка тощо.

Читайте також: Закон про створення суспільного мовлення підписано

3. Законом передбачено, що держава може надавати соціальні гарантії, пільги або інші виплати борцям за незалежність України у ХХ столітті та членам їхніх сімей. Органи місцевого самоврядування можуть за рахунок коштів місцевих бюджетів також надавати матеріальну допомогу.  

4. Передбачено, що держава визнає державні та військові нагороди (відзнаки) та військові ступені борців за незалежність України у ХХ столітті, які були надані учасникам даної боротьби органами влади, організаціями, структурами або формуваннями, що зазначені у цьому законі.

Читайте також: В Україні заборонили російські фільми про силовиків. Офіційно

5. Громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які публічно проявляють зневажливе ставлення до осіб, які визнані даним законом, нестимуть покарання. Публічне заперечення факту правомірності боротьби за незалежність України у ХХ столітті визнається наругою над пам'яттю учасників цієї боротьби, приниженням гідності українського народу та є протиправним.

За матеріалами: офіційний веб-портал ВР, ВВС Україна, УНІАН, Українська правда

 

 


Читайте також:
23 Лютого, 2020 08:22
Вiктор Боркiвський Проти цього Закону був КМУ, його ж Iнстииут нацiональноi пам'ятI, КМУ та президенти Янукович i Порошенко. Це спонукало мене подати позов до ОАС Киэва, щоб спонукати iх прийняти цей закон.
Рiшення суду було винесене на нашу користь.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!