Політична реклама

Овочі можна буде придбати за низькою ціною ще три тижні

1175 0
Всупереч прогнозам місячної давності, до кінця жовтня овочі не тільки не подорожчали, але і продовжують продаватись дешево, - повідомляє FINANCE.UA.

 Капусту на ринках продають по 1 гривні за кг (в супермаркетах навіть по 90 копійок), цибулю - по 1,5, картопля вище 2,5 за кг не піднімається. "Це вже цінове дно, часто овочі продають нижче собівартості (якщо ціна в столиці 1,5 гривні, то виробник отримує від сили гривню), - говорить експерт з питань агробізнесу консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник. - У сусідніх країнах теж хороший урожай і збути на експорт овочі не вийде, до того ж погода дозволяє приватникам торгувати товаром самим (похолодання змусило б їх здати оптом перекупникам, які в змозі зберігати овочі довше селян)". Якщо перші морози прийдуть в Україну лише з середини листопада, як обіцяли синоптики, то й овочі будуть дешевими до цього часу.

А от фрукти в жовтні почали дорожчати. У вересні наші яблука були доступні по 4-5 гривень, тепер на ринках і в супермаркетах їх завались, але за "зимовим" цінами - 7-10 гривень. Виноград стартував одразу з 15 гривень хоча синіх молдавських і білих турецьких ягід повно на розкладках. Є й гарні вітчизняні груші, але їх дешевше 17 гривень/кг не знайти. "Просто в українські сади нарешті були вкладені гроші, і виробник повинен їх "відбити", ціна адекватна, - пояснює Колесник. - До того ж, сховища для фруктів - не проблема. Тому і ціна груш-яблук буде стабільною місяці потому - в неї вже закладена вартість зберігання на весь термін".

А от імпортні апельсини, мандарини і шарони зараз дорогі необґрунтовано, вважають фахівці. Цитрусові коштують близько 20 гривень/кг, шарони один день можуть коштувати 55 гривень, на другий - 45, як ніби цінники писалися "зі стелі". "Все це спроби промацати покупця на можливу ціну, тож кидатися на перше завезення імпортних фруктів не варто - світових неврожаїв на них немає, якщо почнемо викладати зараз 50 гривень за кіло хурми, то ніхто її дешевше продавати і не буде", - попереджає Марія Колесник.

Гречка вже зібрана з полів і надходить на переробні підприємства, які випустять її по 8-9 гривень за кг, говорить аналітик аграрного ринку Українського клубу аграрного бізнесу Роман Сластьон. "У магазинах кіло нефасованої крупи буде по 10 гривень в середньому, і це її оптимальна ціна, - вважає він. Майже мінімальна ціна зараз на цукор, хоча буряк ще не весь перероблено, говорить інший фахівець УКАБ Тарас Висоцький, і до середини листопада його ціна може просісти до 6,5 гривень.

Джерело: FINANCE.UA.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!