Чому у Львові ще не почали відновлювати озеро на Панча, як обіцяли у міськраді

2380 0
Вартість проєкту 28 – 30 млн грн. Цього року на початок робіт виділили 3 млн грн.
Візуалізація ЛКП "Інститут просторового розвитку"

Візуалізація ЛКП "Інститут просторового розвитку"

Проєкт відновлення озера на вул. Панча та облаштування громадського простору довкола нього досі на експертизі. Влітку чиновники і міський голова обіцяли, що роботи розпочнуть уже у вересні.

Читайте також: Коли у Львові відновлять озеро на Панча

У коментарі Тvoemisto.tv заступник голови Шевченківської райадміністрації Святослав Костяка каже, що проєкт складний, великий тому і експертиза займає час. «Це відновлення озера, там буде дитячий майданчик, благоустрій території довкола, освітлення. Проєкт об’ємний, складний, є різні види робіт, тому можливо він довго на експертизі», – каже він.

Директор ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олег Шмід каже, що експертизу завершують, проблем із проєктом не було. «Це вже заключний етап експертизи. Є затримка, екологу потрібні були деякі документи. Це формальні речі. Після експертизи буде тендер. Вартість проєкту майже 30 мільйонів. Він дорогий. бо дороговартісна гідротехнічна техніка», – пояснює Олег Шмід.

Святослав Костяка певен, що цього року все ж розпочнуть роботи. Що ж вдастся зробити наразі невідомо, все залежить від погоди. Цього року на початок робіт з міського бюджету виділили 3 млн грн.

«Після експертизи оголошуємо закупівлю на системі Prozorro. Приблизно за місяць після цього заключимо угоду із підрядником. Потім за проєктом працюватимуть. На ту суму, яку маємо, а це 3 млн грн, виконаємо роботи», – каже він.  

Святослав Костяка говорить, що остаточна вартість проєкту буде відома після експертизи. Наразі йдеться про 28-30 мільйонів гривень, хоча влітку у міській раді повідомляли, що вартість проекту трохи більша за 21 мільйон гривень.

«Озеро постійно пересихає. Ми довго працювали над тим, аби наповнити його водою, залучили гідротехнічних проєктантантів з Києва. Будемо його наповнювати зі свердловини, будуть помпи – це дороговартісне обладнання», – каже Олег Шмід.

Читайте також: Мандрівка львівськими озерами

Нагадаємо, вартість проєкту, який розробляло ЛКП «Інститут просторового розвитку», 650 тис. грн. Облаштовувати громадський простір та впорядкують водойму на вул. Панча, 8-10 у Львові вирішили торік восени. Мешканці району підтримали цей проєкт на Громадському бюджеті.

Довідка

Озеро на вул. Панча є штучною водоймою, що виникла у 50−80-х роках минулого століття, як результат меліоративної водовідвідної системи, що була першим кроком для підготовки території під забудову житлового масиву.

Озеро живиться від ґрунтових та дощових вод та позбавлене природного стоку з водозбірного басейну через каналізування Клепарівського потоку у 50−80-х роках. Забудова району призвела до обміління озера.

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!