Озеро в парку «Горіховий гай»: чистять чи нищать?

9976 0
У Львові в парку "Горіховий гай" чистять озеро. Вже вибрали два «Камази» автомобільних шин та близько 10 вантажівок сміття, кажуть чиновники. Проте місцеві мешканці обурюються, що озеро нищать і перетворюють на болото: з нього забрали очерет, відтак, від цього страждають качки. Яка насправді ситуація в «Горіховому гаю», з’ясовувало Tvoemisto.tv.
Фото Ореста Олеськіва

Фото Ореста Олеськіва

Через два тижні після того, як активісти почали чистити озеро в парку «Горіховий гай» у Львові, в групі «Нас не питали» у Facebook місцевий мешканець Орест Олеськів написав, що озеру в парку «Горіховий гай» завдано великої шкоди – озеро «бездумно руйнують бульдозерами».

«Ці дії, які спочатку починались як чистка ставу, що я дуже підтримую, переросло у якісь утопічні проекти. Серед яких зробити на березі ставу пляж... Який тут може бути пляж? В ньому не можна дозволяти купатись! На місці болота, яке зараз можна побачити на ставі ріс очерет, раніше він був у воді. А за останні роки озеро обміліло десь на метри півтора. Цей очерет був прихистком для цілого ряду птахів і диких істот… відтепер їх тут точно не буде. Будуть плавати хіба крижні, але точно не гніздитись», – пише Орест Олеськів.

У коментарі tvoemisto.tv він розповів, що є орнітологом-аматором. «Гніздовий сезон (у качок) справді закінчено. Але їх біотоп (ділянка з більш-менш однотипними умовами існування,  ред.) повністю знищено. А це означає, що вже наступного року їх тут не буде», – сказав він.

Представник ініціативної групи мешканців, що проводять очистку озера, Андрій Породко натомість запевнив tvoemisto.tv, що про качок пам’ятають. «Частина очерету відросте… Наразі чистимо і встановлюємо таблички про те, щоб в озеро не кидали сміття. Також будуть таблички, що купатись заборонено», – сказав він. Адже зараз, вперше за тривалий час, в озері почали купатись люди, додав Андрій Породко.

Водночас начальник управління екології та благоустрою Львівської міської ради Андрій Галушка запевнив, що оскільки озеро було в жахливому стані, зараз проводять роботи, аби його врятувати.

«З озера вибрали два «Камази» автошин, близько 10 вантажівок сміття. Поряд з озером є гаражі, і люди зносили своє сміття з гаражів прямо в озеро. Ми вирішили почистити озеро. Отримали проектні пропозиції щодо цих робіт від спеціалізованого підприємства, почали чистити дно та очерет. Всі роботи зі збереження озера проводяться за позабюджетні кошти. Це – заслуга ініціативних мешканців», – сказав tvoemisto.tv Андрій Галушка.

За його словами, вдалося очистити джерела на дні озера, тому очікують, що водойма знову наповниться.

«Усе сміття від озера буде вивезено. Усі роботи проводимо для того, щоб врятувати водойму, а, разом з нею, і зону для рекреації», – запевнив чиновник.

Довідка:

«Горіховий Гай» – парк у південній частині міста Львова (Франківський район), між вулицями Володимира Великого, Княгині Ольги та залізничною колією лінії Львів-Ходорів. Загальна площа – близько 40 га. На території парку є два озера і Олеська долина, якою протікає потічок Вулька, що впадає в Полтву. Одне з озер заболочене і повільно висихає та заростає рослинністю.

Назва парку походить від численних горіхів, що ростуть у ньому. Стара офіційна назва парку до початку 1990-х років – «Парк 30-річчя звільнення Львова».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!