Палац баронів Гредлів у Сколе має шанс на відновлення за державні кошти

1913 0
У списку на фінансування реставрації за проєктом «Велике будівництво-2021» є 24 об'єкти Львівщини.
Фото: Христина Гоголь

Фото: Христина Гоголь

Старовинний Палац баронів Гредлів – пам’ятку архітектури місцевого значення у Сколе, внесли у список будівель, реставрацію яких пропонують провести у рамках програми «Велике будівництво-2021».

Читайте також: Як виглядає палац Гредлів, в якому відкриють туристичний центр Карпат

Заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко каже, що перелік із об’єктами, які подали на реставрацію є на розгляді у Міністерстві культури та інформаційної політики України, інформує пресслужба ЛОДА.

«Запропонували на «Велику реставрацію» на 2021 рік 24 об'єкти. Палац Гредлів теж включили у цей перелік.  Надалі Міністерство проведе конкурс і сподіваємося, що уже найближчим часом,  Палац Гредлів включать у кінцевий список на державне фінансування. Будівля має дуже вигідне розташування, поблизу є курортні міста Моршин, Трускавець, Східниця», – зазначив Юрій Бучко

Палац передали в оренду парку Сколівські Бескиди на 49 років. На сьогодні будівля зачинена.

«Для виготовлення проєктно-кошторисної документації необхідно два з половиною мільйони гривень. Перед будь-якими роботами тут мають проводити дослідження. Паралельно ми шукаємо грантодавців. З часу побудови палацу залишилася стеля у холі, також є автентичні  сходи», –розповів директор національного парку «Сколівські бескиди» Василь Приндак.

Читайте також: На розвиток парку «Сколівські бескиди» на Львівщині виділили понад мільйон гривень

Палац Гредлів площею майже дві з половиною тисячі квадратних метрів. Має два поверхи. Палац і парк були закладені бароном Еугеніушем Кінскі в середині XIX століття. Після реконструкції тут планують облаштувати центр для туристів та перенести туди адміністрацію парку.

Додамо, у межах програми «Велике будівництво в культурі» із державного бюджету упродовж 4-х років мають виділити 55 млрд грн на реставрацію пам'яток культури та архітектури.

Нагадаємо, у палаці Гредлів, що у місті Сколе, планують відкрити туристично-інформаційний центр про принади Карпат. Палац за останні роки істотно зруйнувався. Будівлю законсервували, почати проєктування відновлення пам’ятки, шукають інвесторів.

Палац баронів Гредлів – це пам'ятка архітектури місцевого значення у місті Сколе, в історичному районі Демня. Збудований у стилі необароко. Має два поверхи. Палац і парк були закладені бароном Еугеніушем Кінскі в середині XIX століття. Вигравши гроші у казино, Гредель (австрієць за походженням) у 1886 році купив палац і місцеві ліси. З підприємцем Вільгамом Шмідтом заснували фірму «Брати-барони Гредлів». У місті називали її просто «Гредлі». Він був найбільшим свого часу власником лісів на Сколівщині. Після окупації Сколе радянськими військами наприкінці вересня 1939 року в палаці розташовувався відділ НКВС, який повернувся сюди у серпні 1944 року і діяв до 1948 року. З 1956 палац використовували для школи-інтернату на 260 дітей.

У парку зростають рідкісні види дерев, що перебувають під особливою охороною, зокрема: гінкго дволопатеве, тис ягідний, тюльпанове дерево та 5 видів столітніх дубів.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!