«Палац за 1 гривню». На Львівщині шукають інвестора для порятунку маєтку XVIII століття

2411 0
Про палац заговорили після того, як низка ЗМІ повідомили про те, що у Судовій Вишні продають зруйнований будинок родини Марсів XVIII століття за 1 гривню. Міський голова Судової Вишні називає це фейком.
photo-lviv.in.ua

photo-lviv.in.ua

У Судовій Вишні планують виставити на аукціон палац Марсів та земельну ділянку поблизу нього. Аукціон оголосять у березні, нині залагоджують земельні питання. Початкова вартість землі та залишків палацу поки що не відома, але міський голова Судової Вишні запевняє, що за безцінь його не віддаватимуть.

Читайте також: УКУ планує відреставрувати палац Фредрів-Шептицьких на Львівщині

«Хочемо, щоби вже прийшов якийсь інвестор. Будинок Марсів валиться. Міська рада виділила земельну ділянку біля нього площею 0,9 гектара. 24 числа на сесії ми затверджуватимемо технічну документацію на земельну ділянку, потім будемо спілкуватися з підрядними організаціями, які займаються торгами і визначимо ціну. У березні виставимо будівлю і землю на аукціон», – зазначив міський голова Судової Вишні Зеновій Фольтович у коментарі Тvoemisto.tv.

Він розповідає, що палац руйнується, і територія стає небезпечною, тому місто уже декілька років шукає інвестора, але руїнами ніхто навіть не цікавився.

«Палац має історичну цінність, він цінний для громади. Ми хотіли б, щоби його реставрували. Підемо на поступки будь-якому інвестору, лиш би палац не руйнувався далі. Були плани у попереднього міського голови організувати там Центр Європейської інтеграції, але жодного інвестора на такий проєкт не було», – додав міський голова.

Про палац заговорили після того, як низка ЗМІ повідомили про те, що у Судовій Вишні продають зруйнований будинок родини Марсів XVIII століття за 1 гривню. Посилались медіа на допис у Фейсбук спільності Замки, палаци, маєтки Оксани Гіль.

«Сьогодні пам’ятник стоїть на балансі у міста. Руїни хотіли продати за великі гроші, але потенційні покупці відвертаються від пропозиції. Влада почала шукати інвестора, який міг би відновити палац. Вона підготувала конкретний проєкт, в якому пропонується передати залишки маєтку інвестору за символічну ціну 1 гривня! На жаль, нікому руїни не потрібні», – написала Оксана Гіль.

«Про продаж за гривню – це фейк, законодавство такого не дозволить», – коментує міський голова Судової Вишні. Але визнає, що ця інформація міській раді на руку, адже палацом почали цікавитися.

Листівка із Судової Вишні. Замок Яна Марса, 1902 р.

Додамо, як пише сайт Фотографії старого Львова палац Марсів збудований на початку XVIII століття. Його власниками була родина графів Коморовських. На початку XX століття маєток був проданий родині Марсів. Розквіт палацу прийшовся на часи естета Яна Станіслава Віталіса Марса, який був власником Судової Вишні на початку XX століття.

Віталіс Марс також був відомим колекціонером мистецтва, він придбав для палацу старовинні меблі та влаштував бібліотеки. Після його смерті власність успадкував онук Кшиштоф Марс, який відремонтував палац після шкоди завданої Великою війною у 1914 — 1918 роках. Навколо палацу є великий парк за проєктом інженера та ландшафтного архітектора Арнольда Рерінга, територія якого займає шість гектарів.

Українсько-польські дослідники з 2015 року проводили пошук рідкісних рослин, засаджених Марсами на початку XX століття. У радянські часи палац був конфіскований та переобладнаний в гуртожиток зооветеринарного технікуму. 1995 року палац згорів, і з того часу стоїть у руїнах.

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!