Пам’ятні дні, які відзначають в листопаді. 7 дат

4351 0
В останній місяць осені в Україні відзначають декілька найбільш знакових дат, від релігійних свят до міжнародних днів. Деякі з них сповнені урочистої святковості, інші ж вшановують трагічні сторінки української історії. Пропонуємо перелік в хронологічній послідовності.
Фото: vidia.org, zz.te.ua, dt.ua, risu.org.ua

Фото: vidia.org, zz.te.ua, dt.ua, risu.org.ua

1. Дмитрія Солунського (8 листопада). Свято в українській традиції здавна пов’язане із культом вшанування предків та поминанням душ померлих.

2. День української писемності та мови (9 листопада). В цей день українці та носії мови з інших держав не лише долучаються до різноманітних акцій, направлених на популяризацію українського слова, але й вшановують пам'ять Преподобного Нестора-Літописця. Який вважається одним із основоположників української писемної мови.

3. День студента (17 листопада). Свято в Україні співпадає з Міжнародним днем студентів і відзначається доволі масово: концертами, цікавими акціями та вітаннями.

4. День Гідності та Свободи (21 листопада). Свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року). Є наступником свята Дня Свободи.

5. Свято архангела Михаїла (21 листопада). Цей день здавна відзначався в Україні, адже святий вважався головним покровителем столиці, а значить, і всієї країни. В народній традиції цей день пов'язували із пастухівництвом та початком зими.

6. Свято святого Івана Золотоустого (26 листопада). Разом з св. Василієм Великим та  св. Григорієм Богословом, в нашому народі Іван Золотоуст зараховується до трьох отців ієрархів-святителів. Наука цього Святого про автентичне християнське життя серед вірних мирян у сфері родини та суспільства, залишається актуальною і донині.

7. День пам'яті жертв голодоморів (28 листопада). Щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада. В цей день о 16:00 год. оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій Україні відбувається акція «Запали свічку», в рамках якої всі охочі несуть свічки до пам'ятників жертвам. В акції також можна взяти участь, запаливши свічку в своєму вікні.

Джерело: 7dniv.info

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!