Пам’ятник Андрею Шептицькому у Львові. В чім маніпуляція?

7375 10
Останнім часом у Львові розгорілася дискусія щодо встановлення пам’ятника Митрополитові Андрею Шептицькому. Думки архітектурної спільноти міста розійшлися. Нещодавно ми публікували позицію архітекторки і містопланувальниці Іріс Ґляхманн та ландшафтної архітекторки, урбаністки Лєнки Войтової, котрі висловили зауваження щодо проекту майбутнього пам’ятника. Сьогодні tvoemisto.tv пропонує вашій увазі думки співавтора проекту пам’ятника Андрею Шептицькому Ігоря Кузьмака.

Сьогодні мені хотілося  б висловити свою думку щодо неправдивої та перекрученої інформації, яка останнім часом так активно поширюється у львівських ЗМІ. 12 грудня 2014 року рішенням виконавчого комітету Львівської міськради Львівській Архиєпархії УГКЦ надано дозвіл на проектування пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому на пл. Святого Юра у Львові. Подія справді є важливою для суспільного життя міста. Це рішення стало результатом багаторічних публічних обговорень проекту пам’ятника та потреби його встановлення.

Про наміри встановлення пам’ятника митрополитові Андрею Шептицькому. У наступному році, попри святкування урочистостей 150 річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького, можна було б і згадати ще один «ювілей» - 25-річчя намагання встановити йому пам’ятник у Львові. Від 1990 року обласною та міською радами неодноразово ухвалювались рішення про встановлення  пам’ятника. Чому вони не виконувались? Через байдужість, відсутність політичної волі завершити неодноразово розпочату справу? А може, як завжди - відсутність коштів? Чи все ж не було достатньо достойних ідей? Одним словом, це питання було «не на часі».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 тез про встановлення пам’ятника Шептицькому у Львові

Про відкритий Всеукраїнський конкурс проектів пам’ятника. Останній конкурс проектів було оголошено у 2010 році. На ньому було представлено близько 40 проектів з різними ідеями. Конкурс відбувався у два тури. Двом кращим колективам по завершенні конкурсу було рекомендовано об’єднати свої зусилля і представити спільне рішення. З цього, звісно, нічого не вийшло. Один з колективів принципово відмовився будь-що міняти у своєму проекті. Тож на спільному засіданні оргкомітету та конкурсної комісії обрали проект нашого авторського колективу (І. Кузьмак, М. Федик, М. Посікіра).

Сьогодні окремі представники архітектурної спільноти міста висловлюють особисті зауваження до затвердженого конкурсною комісією проекту. Це добре, що у місті є ще такі небайдужі. Але чому ці пропозиції свого часу вони не подали на розгляд комісії? Чому публічно не висловлювали недовіру до членів конкурсної комісії та оргкомітету? Виявляється, дехто свою власну творчу імпотенцію хоче видати за рішення останньої інстанції та ще й закликає до обурення інших. Тепер лунають заяви, ніби переможця конкурсу не визначено, а громаду не було почуто.

Про авторитет оргкомітету та конкурсної комісії. У професіоналізмі людей, які були представлені у цих органах, сумніватись марно. Серед них - представники міської та обласної рад, відомі архітектори та скульптори, викладачі профільних вузів, відомі громадські діячі, духовенство, моральні авторитети міста. Таким чином хочу спростувати наступну брехню, яка поширюється окремими ЗМІ, ніби цього проекту не бачили спеціалісти чи їх думка не була врахована.

Про місце встановлення пам’ятника. Ще до проведення конкурсу відбулись неодноразові консультації між мерією міста та представниками громадських організацій, де і було визначено місце для встановлення пам’ятника. Згодом учасникам конкурсу було рекомендовано площу Св Юра разом із прилеглим сквером. Як на мене, це достойне місце для встановлення пам’ятника Митрополитові.

Про громадські обговорення. Я не пригадую більш ширшого громадського обговорення, як встановлення пам’ятника Митрополиту. Обговорення тривали майже півроку. Конкурсні роботи були у відкритому доступі. Проект пройшов депутатські комісії у Львівській міськраді, численні презентації в митрополичих палатах для представників громадсько-політичних організацій, зустрічі з працівниками львівських підприємств. Його обговорювали в університетах Львова професорсько -викладацькі склади і навіть студенти. Всюди цей проект знаходив підтримку. Широке обговорення було винесено і на засідання синоду УГКЦ 13 листопада 2014 року. Там також вирували дискусії, але, як згодом повідомив Блаженіший Патріарх Святослав Шевчук, учасники синоду одноголосно проголосували за реалізацію цього проекту. Підтримали нашу ініціативу понад 30 народних депутатів. Тож як можна спекулювати на тому, що проект не обговорила громада?

Про публічну брехню. Основною причиною збурення громадськості є перенесення існуючої дороги ближче до корпусів університету «Львівська Політехніка» та проведення реконструкції скверу. Авторами проекту при проведенні аналізу ситуації були максимально враховані усі історичні передумови проектних рішень. Наші опоненти кажуть, що існуючий сквер спроектовано Арнольдом Рьорінгом (автор Стрийського парку). Однак ніхто до сьогодні не представив жодних документальних підтверджень цього факту.

Але це не найголовніше. Навіть я готовий був припустити, що це робота Рьорінга. Такі обставини накладали на нас особливу професійну відповідальність при реконструкції скверу. Однак, як згодом виявилось, при будівництві бібліотеки для Львівської політехніки десь в 70- х роках сквер було реконструйовано. Підтвердженням цього є інформація в пояснювальній записці автора детального плану території, професора Інституту архітектури Ю. Криворучка. А це значить, що в 1970-х роках оригінального скверу за проектом Рьорінга не стало. А сьогодні поширюються спекуляції про неабияку цінність цього скверу

Запроектована нова дорога не буде порушувати жодних нормативних вимог  - віддаль від корпусів університету «Львівська політехніка» становитиме 20 метрів. Ширина дороги складатиме 15 метрів. На всій довжині зі сторони корпусів навчального закладу передбачено високощільні зелені насадження для зменшення акустичного впливу дороги на навчальні процеси. Крім цього, передбачено спеціальні бар’єри для запобігання випадкового проникнення на проїзну частину вулиці. У проекті враховано також сучасне енергоощадне освітлення дороги, пішохідних переходів та перенесення одного світлофорного об’єкта. Вартість такої дороги складатиме 6-8 млн. грн.

Тому публічна брехня у ЗМІ про те, що сквер перестане існувати, а натомість з’явиться велетенська монументальна «совдепівська» площа, устелена гранітом, мене дивує і обурює. Неправда і те, що для будівництва нової дороги необхідно відступити 30 метрів від корпусів «Львівсьої політехніки», а сама дорога буде шириною 35 метрів. Все це необґрунтовані навмисні перебільшення, як і навмисне перебільшення того, що вартість дороги складатиме не менше 50 млн грн.

Буду щиро вдячний у поширенні цього звернення, аби громада міста не була введена в оману видуманими фактами окремих журналістів. Якщо хтось з опонентів знайде у цих словах брехню, нехай публічно мене у цьому звинуватить, підтвердивши свої заперечення фактами.

Ігор Кузьмак, архітектор, співавтор проекту памятника Андрею Шептицькому у Львові 

 


Читайте також:
8 Березня, 2015 16:38
зеник пам'ятник -сувенір, такі колись продавалися при совдепії, щоб покласти на піаніно в кімнаті, або телевізор електрон. Тепер в великому маштабі по місті розкладають. Приємливість епох,щоб не пропадала. Ой ,як потрібен мараторій на всілякі такі штуки у Львові, мінімум на 50 років, бо бай- бай місто європейського рівня.
8 Березня, 2015 14:20
Сергій Я так розумію що надане фото і є переможцем проекту? Яка ж бездарщина! Вже одне таке одоробло (пам.Бандері) недалеко побудували. Соромно дивитись, не кажучи про те,що гроші багато разів додатково виділялись,бо не вистачало на завершення робіт. От і сьогодні, я так розумію кошти пораховано, коли долар був по 8 грн., а зараз цю суму треба помножити в 3 рази. Де їх будуть брати??? Знаючи нашу владу,нікому цей памятник не потрібен,просто треба розпочати будову,щоб заробити на відкатах і попробуйте мене переконати. Нехай ставлять памятник на подвірї св.Юра,там що місця мало? так ні,треба вкотре знищити сквер. Там всю весну,літо та осінь відпочивають люди,є де заховатись в спеку. А тепер буде просто велика стоянка для авто.
5 Березня, 2015 23:51
Анна Дуже шкода що гроші на памятник є ! А на вакцинацію новонароджених від туберкульозу немає . На тлі сьогодення це є першочерговою проблемою . МОЖНОВЛАДЦІ ДІТИ НАШЕ МАЙБУТНЄ І ВИ МОЖЕТЕ ДОПОМОГТИ ЇМ БУТИ ЗДОРОВИМИ І ЩАСЛИВИМИ ,ПОВЕРНІТЬСЯ ОБЛИЧЧЯМ ДО ПОТРЕБ ДІТЕЙ ,ЩОБ ВОНИ ПОТІМ ПОВЕРНУЛИСЬ ДО ВАС ! З пошаною до здорового глузду львівянка і медсестра і мама !
5 Березня, 2015 21:44
Анна А дитячий майданчик ? Чи діти будуть без нього ? Дітей багато ,а територій де можна з ними гуляти і відпочивати чимраз меншає ! Прикладів багато ! Почнем з памятника С .Бандері !Чому дитячий майданчик біля нього досі не зроблений ? Чому про наших дітей забувають ! Невже памятник важливіший за дітей .
5 Березня, 2015 18:32
Олексій В коментарях одні тролі зібралися...
Наталя
>мешканці категорично проти перенесення магістральної дороги під іхні вікна
Ви проект дивились? Яких будинків? Номера напишіть!
5 Березня, 2015 12:19
Inna Для чого у такі часи нам якийсь пам"ятник??? Нам зараз що, немає більше чим зайнятись? У країні ВІЙНА, а Ви якісь там пам"ятники хочете встановлювати!!!!! Люди, що з Вами??????
Краще ті гроші, на які ХТОСЬ хоче того пам"ятника влітипи перед собором св. Юра, віддати на лікування пораненим. У нашому стародавньому місті наразі є ще багато нагальніших проблем (приміром відремонувати дороги в місті), які потрібно вирішувати і виділяти на НИХ кошти, а не на пам"ятники!!!! У нас уже ПОПЕРЕДНИКИ відкривали пам"ятники вареникам, котам і т.д. От на сьогоднішній день нам для "повного щастя" не вистачає ще одного - та ще й за такі гроші!!!!!!!! А у простих мешканців міста Ви запитували чи хочуть вони цього і саме на тому місці?????
ЛЮДИ СХАМЕНІТЬСЯ !!!!!!!!!!!
28 Січня, 2015 12:18
Наталя Автори проекту забули, що крім корпусів політехніки на площі Юра є ще й житлові будинки, про думку мешканців яких ніхто не запитував,а мешканці категорично проти перенесення магістральної дороги під іхні вікна. В цій державі ті хто живуть за державний кошт чомусь ніколи не думають прот людей, а лише як набити собі кишені бабками і причіпити медалі на груди за маразматичні проекти.
28 Січня, 2015 02:03
Назар Стільки бруду і образ в цій так званій "думці" автора, аж гидко читати, тож я не завершив, але уже в перших абзацах зауважив що тут явно не все сходиться. Останній конкурс проектів був у 2010р. остаточно вирішили встановити пам'ятник лише недавно, тобто як я зрозумів у 2014р. А ще за словами автора цей конкурс був не єдиний, отже раніше конкурси теж були і як я розумію з іншими переможцями. Ще пан Кузьмак у даній статті досить брутально використовує маніпулятивні техніки, наприклад, розповідає що комісії увійшли найдостойніші Львів'яни, лідери громадської думки і т.д., і т.п, але їхніх імен не наводить.
Отже підсумуємо: коли даний конкурс проводився, то інтересу громадськості до нього жодного не було, адже не було ні бюджету, ні дозволів, також мушу зазначити що думка автора проекту за замовчуванням заангажована й об'єктивності у ній як кіт наплакав. Власної думки щодо даного проекту пам'ятника не висловлюватиму, але безперечно однозначно позитивної думки у жителів Львова щодо цього проекту не має.
27 Січня, 2015 18:54
Дана який сенс в ТАКІ часи втілювати такий масштабний проект?
чи в нашому місті вже приведені до ладу всі пріоритетні проекти і об'єкти?
не на часі такі речі зараз.
місто смердить - а вам черговий монумент кортить зробити.
окрім того...візьміть і винесіть на онлайн голосування той проект, для мешканців міста. і побачите ставлення громади до цього. повірте, більшість ЗАРАЗ проти цього.
27 Січня, 2015 18:48
Георгій Кошторис будь-ласка, до копієчки, варість памятника, від проекту до підмітання дороги після всіх робіт та перетрубацій... Хай громада прикине. Не можна нехтувати історією та виданими пресонами, але так само не варто жертвувати сьогоденням за ради цієї історії. Ой не ті часи, ой не ті. Але це виключно моє бачення. Дякую.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!