«Пам’ятник» Небесній Сотні на Сихові таки демонтували. Що далі?

5916 0
Ввечері 24 листопада, у понеділок, у Львові демонтували макет пам’ятника Небесній Сотні, який був встановлений без погоджень минулого тижня на Сихові. Інформація про цей «пам’ятник» викликала хвилю обурення в соцмережах. Проте, заспокоюють міські чиновники, ідею та концепцію для такого пам’ятника шукатимуть на міжнародному конкурсі, а кінцеве рішення мають намір винести на широке обговорення з громадою.
Фото з Facebook Маркіяна Максим

Фото з Facebook Маркіяна Максим'юка

Картонний макет пам’ятника Небесній Сотні на Сихові встановила громадська організація «Український чин». Його розмістили навпроти кінотеатру Довженка на проспекті Червоної Калини. Голова Сихівського району Ірина Маруняк того ж дня повідомила, що це зроблено без жодних погоджень і в понеділок конструкція має бути демонтована.

Інформацію про сьогоднішній демонтаж макета Tvoemisto.tv підтвердила начальник управління культури Львівської міської ради Ірина Магдиш.

Вона наголосила, що ситуація на Сихові – це «волюнтаристська дія однієї громадської організації».

«Такі дії можуть відкрити скриньку Пандори: кожна вулиця на кожному кроці тоді може встановлювати свої пам’ятники Небесній сотні, і місто опиниться в хаосі», – пояснила свою позицію чиновниця.

Вона нагадала, що у Львові в жовтні створено організаційний комітет з вшанування пам’яті Небесної Сотні.

«І, як на мене, оргкомітет подав добру ідею – оголосити міжнародний відбір ідей та концепцій. Тобто наразі йдеться не про сам проект, а про ідею такого пам’ятника», – сказала Ірина Магдиш. Детальнішу інформацію про міжнародний відбір оргкомітет озвучить завтра.

Вона додала, що вшановувати можна не лише пам’ятником: «Це не обов’язково має бути постать на коні. Це ж може бути простір як пам'ять, чи школа пам’яті, чи дитсадок імені когось», – додала чиновниця.

Вирішити ситуацію з пам’ятниками загалом, з її слів, має нове положення про встановлення нових об’єктів у місті. Наразі він на доопрацюванні, та вже на початку 2015 року його сподіваються винести на розгляд сесії Львівської міської ради.

«Велику участь у вирішенні таких питань, згідно з цим проектом, повинна мати громада. Важливо, аби саме громадське обговорення мало вплив, аби його брали до уваги. Також в проекті є пункт про можливість демонтажу об’єктів, які порушують вимоги і правила. Сподіваюсь, після голосування за це положення той пункт таки залишиться», – сказала Ірина Магдиш.

Фото Маркіяна Максим'юка

Читайте також: Скандал зі статуєю Ісуса в центрі Львова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!