Пам’ятник Чкалову уже демонтували. Пам'ятник Ватутіну демонтують завтра

1027 0
Сьогодні о 16:00 в Києві демонтували пам’ятник російському льотчику Валерію Чкалову, який знаходився в парку біля вулиці Гончара. Завтра комунальники займуться демонтажем пам'ятника радянському генералу Миколі Ватутіну. Щоправда, без демонтажу його могили.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

Пам'ятник Чкалова демонтували близько 16:15. Його перенесуть до Музею авіації, що неподалік аеропорту Жуляни. 

Як зазначив депутат Київської міської ради Дмитро Білоцерковець, місто тривалий час чекало на рішення Міністерства культури та інформаційної політики України, що дозволить демонтувати радянські та імперські пам’ятники та викреслити їх з публічного простору.

«Нещодавно все ж відбулось довгоочікуване засідання експертної комісії Мінкульту, на якій розглянули подання міської влади щодо зняття статусу об’єктів культурної спадщини з пам’ятників. І нарешті на цьому тижні Міністерство культури та інформаційної політики України визнало пам’ятники радянському генералу Ватутіну та радянському льотчику Чкалову в Києві такими, що не підлягають внесенню до Державного реєстру культурної спадщини. Тож тепер їх можна перенести. Врешті оперативно сьогодні демонтували пам’ятник Чкалову, який є класичним загальнорадянським героєм, якого нав’язували всім з москви. У той час «союзна» політика будувалась, зокрема, на спільних так званих героях, які наразі в українців викликають винятково негативні асоціації. Спільно з громадськістю боремося з ідолами країни, якої вже не існує. У Києві немає місця пам’ятникам, скульптурам та меморіальним дошкам, які нам примусово нав’язувала радянська влада», – підкреслив Дмитро Білоцерковець.

Як зазначив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний, демонтаж пам’ятника Чкалову було здійснено силами КП УЗН Шевченківського району.

«Київ продовжує усувати символи радянської епохи з публічного простору. Демонтаж пам’ятнику Чкалову відбувся силами КП УЗН Шевченківського району. Для виконання роботи була задіяна бригада з п’яти людей, автомобіль з краном-маніпулятором та вантажівка. Згідно з рішенням Київської міської ради, після демонтажу пам’ятник буде перенесено до Музею авіації України імені О. К. Антонова», –  сказав Олександр Возний.

Демонтаж став можливим після того як 8 лютого робоча група з вивчення питань усунення пам’ятних об’єктів при Київраді ухвалила рішення щодо знесення пам’ятників генералу Миколі Ватутіну та радянському льотчику Валерію Чкалову, повідомили у пресслужбі КМДА.

Відповідне доручення отримали в Департаменті міського благоустрою КМДА.

«Пам’ятникам цим радянським постатям не місце на вулицях української столиці. У керівництва міста давно була політична воля на ці рішення, але через багато юридичних колізій ми не могли їх ухвалити. Зокрема, ми чекали на рішення Мінкульту щодо зняття з цих об’єктів пам’яткоохоронного статусу. Це фактично розв’язало нам руки. Оскільки тепер ми в законний спосіб можемо перенести ці пам’ятники без розробки науково-проектної документації із переміщення та встановлення об’єктів», – зазначив голова робочої групи, заступник голови КМДА Володимир Прокопів.

Читайте також: проспект Повітрофлотський: перейменувати не можна залишити

Володимир Прокопів переконаний, що найближчим часом така доля чекає і решту пам’ятників, які ще залишились на вулицях нашого міста.

Нагадаємо, у КМДА могли самостійно прийняти рішення про демонтаж та провести його без узгодження із МКІП, однак учорашній наказ міністра культури Ткаченка суттєво спростив та пришвидшив демонтаж та перенесення пам'ятників.

За словами Білоцерківця, пам’ятник Ватутіну, який стоїть у Маріїнському парку, буде демонтовано завтра. Щоправда, без могили.

Ігор Ющенко

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!