Панно на колишньому винзаводі можуть передати у «Музей терору»

1109 0
Панно на території колишнього винзаводу захистили від руйнування на зимовий період.
Фото: Лілія Онищенко

Фото: Лілія Онищенко

Панно «Збір винограду», що на території колишнього винзаводу на Погулянці, можуть передати Меморіальному музею тоталітарних режимів «Територія Терору» для подальшого експонування. Це станеться у разі, якщо не вдасться зберегти та провести реставраційні роботи панно на місці, повідомляє ЛМР.

Читаите також: У Львові створили петицію про відновлення палацу культури ЛОРТА

Мозаїчне зображення авторства Григорія Кичули і Ярослава Шеремети, яке виготовили у 1979 році і яке має мистецьку цінність, на зимовий період панно вирішили захистити від руйнування.

За словами начальниці управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілії Онищенко, спочатку панно хотіли перенести, задля збереження. Та, оскільки, його складно демонтувати, звернулися до власників приміщень колишнього винзаводу з проханням захистити мозаїчне зображення, і вони пішли назустріч – на сьогодні там встановили конструкцію з тентом.

Читайте також: На Сахарова нарешті відкрили унікальне панно, яке 10 років ховали під вагонкою

Як зазначила керуюча справами виконавчого комітету Львівської міської ради Наталія Алєксєєва, завдання нових власників комплексу колишнього винзаводу – зберегти на провести реставраційні роботи панно.

«Завдання власників – зберегти та провести реставраційні роботи панно на винзаводі. У разі неможливості такого – але, сподіваюся, до цього не дійде, «Збір винограду» буде передано Меморіальному музею тоталітарних режимів «Територія Терору» для подальшого експонування», – каже Наталія Алєксєєва.

Вона також наголосила, що жодної житлової забудови там бути не може, лише – будівлі громадського призначення.

Нагадаємо, що керамічне панно на будівлі колишнього винзаводу, що на Погулянці, міркували, куди його забрати і прилаштувати.

Наприкінці травня, у Львові нарешті відкрили мозаїку Романа Патика «Імпульс і контроль» на вулиці Сахарова, яку понад 10 років приховували під вагонкою. Мозаїка була під металевою вагонкою з 2009-го року.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!