«Папа не є наївним пацифістом». Владика Гудзяк про висловлювання Понтифіка щодо війни в Україні

2097 0
Риторика Папи Франциска стає жорсткішою, мабуть, він керується євангельськими істинами та росте в розумінні.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Владика Борис Ґудзяк вважає, що Папа Франциск розуміє, що війна росії проти України є гріхом, і його риторика щодо цього щоразу стає жорсткішою. Імовірно, будучи в іншій частині світу, складно зрозуміти те, що відбувається сьогодні в Україні. Про це владика Ґудзяк сказав в інтерв’ю Tvoemisto.tv у програмі «Акценти Твого міста».

«Папа не є наївним пацифістом. З іншої частини земної кулі важко бачити в подробицях і розуміти проблеми Східної Європи та росії. Думаю, він керується євангельськими істинами і росте в розумінні, бо його риторика стає чіткішою в засудженні звірств. Гадаю, папа розуміє, що за цим стоїть гріх», – каже владика.

Читайте також: Владика Борис Ґудзяк: Українцям випала доля лікувати росію від патології

Так, війна є, мабуть, найбільшим гріхом, бо порушує практично всі Божі закони, калічить життя та відбирає його тисячам, а часом мільйонам. Відтак, парадокс в тому, що російське церковне керівництво підтримує цей гріх, принаймні на рівні публічних заяв та проповідей, зауважує Борис Ґудзяк.

«Як спонукати їх змінити таку поведінку, змінити цей спосіб мислення, складно уявити, але рано чи пізно це має статися. Для прикладу, ніхто не міг уявити, що німці підуть тим шляхом, яким пішли в 30-их роках. Самі німці в 1940 році не могли уявити, що на них чекає в 1944-ому і 1945-ому. Зрештою, Німеччина залишається у позиції каяття і спроби усвідомлення, як узагалі це могло статися в цивілізації, у якій розвинуті науки, нобелісти, література, мистецтво, класична музика. А тут така жахлива шовіністична ідеологія, яка, мабуть, назавжди залишиться плямою на німецькій історичній пам’яті й тотожності», – вважає владика.

Зі слів владики, в росії майже 300 єпископів, але жоден не виступив чітко проти війни. Також у російській православній церкві близько 25 тисяч клириків – священників, дияконів, з них лише 293 підписали заяву проти війни, тобто приблизно 1%.

У відповідь на питання про те, навіщо Папа їде в росію, оскільки це буде прецедент – раніше жоден глава Ватикану не навідувався туди, та яким буде результат, Борис Ґудзяк додає:

«На жаль, це суспільство хворе, воно має патологічну ваду. Як це відбудеться, чи контакти папи з росіянами в росії можуть на це вплинути, годі сказати. Але кожен, хто цікавиться цією проблемою, мав би розуміти, що ми маємо справу з моральною хворобою, яка просто так не вилікується…»

Про те, чому росія розпочала війну проти України, чи зможе світ засудити цей привид комунізму і як українцям витримати важкий шлях попри виснаження, втому і зневіру, читайте у розмові з архиєпископом-митрополитом Філадельфійської Архиєпархії, президентом Українського католицького університету, владикою Борисом Ґудзяком.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!