«Папа не є політиком». Хресна хода за участі українки та росіянки відбудеться за планом

7064 0
Ватикан не відреагував на протести.
Фото: news.ugcc.ua

Фото: news.ugcc.ua

У Страсну п’ятницю, 15 квітня, у Колізеї в Римі пройде традиційна Хресна дорога за участю папи Франциска. За рішенням Ватикану, хрест мають нести українка та росіянка, що символізує примирення цих народів. Як повідомляє Польське радіо, богослужіння Хресної дороги відбудеться за планом.

Ватикан не відреагував на протести, які виникли після цієї ініціативи. Значній частині вірних українських церков, римо-католицькій та греко-католицькій, це не подобається. Вони зазначають, що про примирення не можна говорити, доки російські солдати вбивають мирних жителів України, ґвалтують жінок і дітей, руйнують та грабують українські міста та села.

Читайте також: Папа Римський розгорнув український прапор з Бучі і засудив звірства росіян

Глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук вважає, що такий сценарій Хресної дороги ображає українців.

«Наша позиція така: ми не можемо говорити про примирення, тому що вони нас вбивають. Для того, щоб у стосунках між людьми і народами був досягнутий ідеальний стан примирення – війну потрібно припинити. Другий крок – це розкриття та справедливе засудження злочину, тому що немає миру без справедливості», – сказав архієпископ Шевчук.

Також посол України у Ватикані Андрій Юраш написав, що у посольстві розуміють і поділяють стурбованість ідеєю участі українок та росіян у несенні хреста під час Хресної дороги в Колізеї. Як додав, українські дипломати намагаються пояснити перешкоди на шляху реалізації цієї ідеї та її можливі наслідки. Водночас близький співпрацівник Папи єзуїт Антоніо Спадаро пояснив, що Франциск не є політиком.

Читайте також: Боже, зглянься на Папу і Ватикан, нехай зрозуміють, що таке Росія

Нагадаємо, що в березні 2022 року Папа Римський Франциск здійснив акт посвяти України, Росії та всього світу Непорочному Серцю Марії. Папа також неодноразово молився за Україну і припинення війни, організовував всесвітні молитовні дні, здійснив візит до посольства РФ при Ватикані задля миру. Це вагомі речі, які заслуговують похвали і вдячності. Однак після того, як увесь вільний світ (і навіть ООН) назвав цю війну невиправданою, неспровокованою агресією і бойнею, росію – агресором, а путіна – воєнним злочинцем, поведінка ватиканської дипломатії дивує своєю невизначеністю і боязню назвати речі своїми іменами.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!