Папа Римський заявив, що має велику пошану до російського народу та згадав Достоєвського

2349 0
Понтифік сказав, що його вражає жорстокість, яка не притаманна російському народу.
Фото: УП

Фото: УП

Папа Римський Франциск під час розмови з журналістами після повернення з Бахрейну заявив, що жорстокість російських військових, з якою вони діють в Україні, не притаманна російському народові.

Джерело: Vatican News

«Мене вражає – і тому я вживаю слово «багатостраждальна» (дослівно: «martoriata» – «піддана мукам» від «martoriare» – «катувати, мучити») – ота жорстокість, яка не притаманна російському народові, можливо… бо російський народ – це великий народ; це (жорстокість) найманців, солдатів, які йдуть на війну як на пригоду, найманців. Я волію думати так, бо маю велику пошану до російського народу, до російського гуманізму», – сказав Франциск.

Читайте також: «Є помилкою забороняти російську церкву і мову в Україні», – архиєпископ РКЦ у Львові

Папа Римський згадав російського письменника Федіра Достоєвського, який, за словами понтифіка, до сьогодні «надихає християн до осмислення християнства».

«Я маю велику прихильність до російського народу, як також велику прихильність до українського народу», – зазначив Франциск.

Він також пригадав, як у дитинстві знав одного українського священника, який навчив його прислуговувати під час української літургії.

«Через це мені також дуже подобається українська літургія. Я опинився між двома народами, до яких маю прихильність. І не тільки я. Святий Престол провів чимало конфіденційних зустрічей, багато речей з позитивними результатами», – додав понтифік.

Читайте також: Йому варто очистити оточення. Чи розуміє Папа, що відбувається в Україні

На заяву Папи Франциска відреагувала посол України у Сполучених Штатах Оксана Маркарова.

«Папа Римський, мабуть, якось неуважно читав Достоєвського. Інакше Його Святість не дивувався би жорсткості росіян (яка якраз їм природньо притаманна)», – написала Маркарова на своїй сторінці у Facebook.

Вона додала, що вивчення інших творів російських письменників та поетів, включно з пушкіним, купріним, булгаковим, як і навіть поверхневе вивчення правдивої історії нашого регіону, показало би, що гуманізмом не пахло в московії ні при Івану Грозному в 1547-му, ні в 1708, коли було брутально вирізано Батурин, ні в кожній події після того.

Нагадаємо, що римо-католицький архієпископ Львівський Мечислав Мокшицький в інтерв’ю італійському виданню Avvenire.it сказав, що заборона російської церкви та мови в Україні є помилкою, і може стати джерелом ще більшого болю та розколу в країні. Більше читайте за посиланням

Додамо, що 14 червня йшлося про те, що Папа Римський Франциск сподівається на зустріч із главою російської православної церкви патріархом Кирилом у вересні в Казахстані. 12 червня також повідомляли, що Папа Римський Франциск прагне приїхати з офіційним візитом в Україну, утім поїздка відкладається через стан його здоров’я.

Говорячи про війну в Україні Папа Франциск згадав доньку російського пропагандиста дугіна, заявивши, що вона стала «безневинною» жертвою війни. Україна відреагувала на це скептично. 

На початку вересня стало відомо, що Папа Римський Франциск найближчим часом не зможе відвідати Київ і москву, як планував раніше. Через травму коліна лікар Папи Римського Франциска не рекомендує йому нікуди їхати.

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!