Проєкт Тvoemisto.tv «Хто я в цій війні» та чи буде весною контрнаступ ЗСУ. Підсумки доби

1103 0
Нині 23 лютого та 365 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: ЗСУ

Фото: ЗСУ

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки на Львівщині пролунав 09:07, відбій 11:00. Була загроза запуску ракет з білорусі.

Ситуація на фронті: Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов озвучив три найбільші поразки та перемоги у війні проти росії. На його думку, перша найбільша поразка України – у районі Сіверодонецька, коли українські війська відступили влітку 2022 року. Друга – коли була проламана лінія в районі Волновахи, а третя – окупація у 2014 році.

Головними перемогами України він назвав відкидання росіян із Київського напрямку, контрнаступ на Харківському та звільнення Херсона. Також Кирило Буданов повторив, що наразі ціллю росії є до 31 березня повністю захопити Донецьку та Луганську області. За його словами, з середини й до кінця весни будуть вирішальні бої.

За даними Генштабу (станом на 6:00), рф основні зусилля зосереджує на наступі на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

ЗСУ відбили близько 90 атак противника на зазначених напрямках.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 13 ударів по районах зосередження окупантів і удар – по його ЗРК на вогневій позиції. Також уражено пункт управління та склад боєприпасів.

У зв’язку із значними втратами під Вугледаром, особовий склад добровольчого, козачого загону 155 бригади морської піхоти тихоокеанського флоту, відмовляється від подальшої участі у наступі.

Акцент дня: «Все складається, щоб навесні ми пішли у контрнаступ», – військовий експерт. Останні дні були дуже насичені такими великими подіями, як «Рамштайн-9», який приніс зброю для України, Мюнхенська безпекова конференція та неочікуваний візит Байдена до Києва. Китай 24 лютого готується оприлюднити інформацію стосовно свого бачення закінчення війни в Україні. Щоби проаналізувати ці події, зокрема звернення путіна, зрозуміти, що відбувається, чого варто очікувати та якою є ситуація на фронті, Tvoemisto.tv поспілкувалося з військовим експертом Петром Черником.

«Візит Байдена безпрецедентний сам по собі за 15 років, бо тоді нас відвідував Джордж Буш-молодший, а тепер Байден прибув сам. 500 мільйонів доларів, котрі він привіз як допомогу, це далеко не головний пакет. Бо з початку цього року загальний пакет допомоги становив понад 8 мільярдів доларів, що уже є само по собі безпрецедентно. На мій погляд, це кінцевий і остаточний сигнал путіну, що він у зоні абсолютної самотності, що він приречений на поразку. І найголовніше, на мій погляд, є рішення пришвидшувати завершення цієї війни».

А також: А також: «Хто я в цій війні». Настоятель Гарнізонного храму Тарас Михальчук. До річниці повномасштабного вторгнення, яке розпочалося 24 лютого 2022 року, редакція Тvoemisto.tv створила проєкт «Хто я в цій війні», де розповідатиме історії людей, які щодня наближають нашу перемогу. Ми знаємо, що зараз непростий час для кожного з нас, але не перестаємо вірити, що наша спільна щоденна праця допоможе нам перемогти ворога та взятися за відбудову України.

«Війна для мене розпочалася дев’ять років тому. Навіть раніше – з початку Майдану, коли наш храм став місцем гуманітарної допомоги майданівцям, а згодом – захисникам та героям. Зараз на війні є багато наших друзів. На жаль, багато з них загинули. Про повномасштабне вторгнення я дізнався удосвіта».

Ключові події:

1. «Побудована на руїнах перемога ніколи не буде справжньою». Папа Франциск закликав до переговорів. «Чи зможе Господь простити стільки злочинів і стільки насильства? Він – Бог миру. Залишаймося близькими з мученицьким українським народом, страждання якого тривають, і запитуймо: чи було зроблено все можливе, щоби зупинити війну?» – мовив Папа, додаючи: «Звертаюся із закликом до тих, хто має владу над країнами, щоби вони докладали конкретні зусилля для того, щоби покласти край конфліктові, досягнути припинення вогню та розпочати мирні переговори. Побудована на руїнах перемога ніколи не буде справжньою».

2. Уряд погодив спрощену процедуру працевлаштування українських медиків за кордоном. Унаслідок великої війни росії проти України чимало лікарів, медсестер та інших працівників галузі охорони здоровʼя вимушено покинули Україну.

Читайте також: У Києві безоплатно лікують катаракту: адреси. Операція із заміни кришталика, яка буквально повертає зір людині з катарактою та іншими захворюваннями очей, безоплатно виконується для киян у визначених комунальних медзакладах столиці. Обов’язковим при цьому є медичний висновок щодо необхідності такого оперативного втручання та направлення лікаря;

3. Суд скасував арешт чотирьох лісових ділянок біля Львова і їх одразу продали. За версією слідства, під кінець каденції у 2020 році тодішня голова Рясне-Руської сільської ради Емілія Смокоровська незаконно перевела у комунальну власність землі державного підприємства «Галсільліс» площею 0,5 га. Згодом сільська рада передала ці земельні ділянки приватним особам.

Читайте також: Брав хабарі за місця на столичних ярмарках – начальнику управління КМДА повідомлено про підозру. Посадовець брав з підприємців по 500 доларів щоквартально;

Та: На Київській митниці знайшли крадія товарів зі складів на 41 млн гривень. 52-річний колишній посадовець проникав у складські приміщення та обкрадав приватні та комерційні вантажі, які знаходилися там на зберіганні.

4. У Львові китаєць захистив дисертацію українською мовою. Молодий науковець писав дослідження на тему «Підвищення ефективності механічного оброблення деталей з титанових сплавів на основі імітаційного моделювання процесу формоутворення»;

5. У Бородянці презентували систему для збереження робіт Бенксі від вандалів та середовища. «У нас було завдання зберегти ці графіті, бо ми вважаємо, що це частина нашої культурної спадщини. Кожна робота Бенксі має залишитися на тому місці, де її зобразили, й у первинному вигляді. Ми розв’язали цю проблему за допомогою колег з Ajax Systems – ми дуже вдячні за їхню безкорисливу допомогу», – сказав заступник голови Київської ОДА Олег Торкунов.

Читайте також: Вандали розмалювали відреставровану браму біля Стрийського парку. Металеву браму будинку на вулиці Шота Руставелі, 34а напередодні відремонтували за 74 660 грн.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!