Локації для романтичних прогулянок. 10 фото засніжених парків Львова

3937 0
Напередодні Свята усіх закоханих Tvoemisto.tv пропонує підбірку атмосферних фото із засніжених парків Львова.
фото: Уляни Іванишин

фото: Уляни Іванишин

Стрийський парк (Парк Кілінського)

Один із найстаріших у Львові. Проект планування парку площею маже у 52 га розробили наприкінці XIX століття. Спершу його назвали «Парком Кілінського» (на честь польського національного героя Яна Кілінського, учасника повстання під проводом Тадеуша Костюшка). Та назва не прижилася, оскільки львів'яни називали парк Стрийським, а його озеро – Лебединим. 

Парк Івана Франка (Парк Костюшка, Єзуїтський сад)

Вважається найстарішим міським парком в Україні, територія якого сягає приблизно 11 га. Історія цього парку бере свій початок із кінця ХVI століття. Його засновником можна вважати венеційського консула Антоніо Массарі, який і подарував родинний сад місту, переробивши його на італійський манір. А опісля міський садівник Бауер перепланував його за взірцем тогочасних англійських парків в ландшафтному стилі.

В центрі парку розташована альтанка-ротонда з дорійською колонадою, тип якої трапляється у парках доби романтизму. Зведена вона у 1835-му році. У 50-х роках минулого століття тут виступали духові оркестри, грали на гармоніці. Люди приходили до альтанки відпочити, послухати музику та  потанцювати.

Парк «Високий замок»

Розбитий на схилах Замкової та Княжої гір, розташований на висоті, з якої відкривається дивовижна панорама міста. Заснований парк у 1835-му році, загальна площа – 36,2 га. На верхній терасі парку розташований штучний курган (Копець Люблінської унії) з оглядовим майданчиком (висота 413 над рівнем моря), насипаний в 1869–1900-х роках польською громадою міста на честь 300-ліття Люблінської унії. На підніжжі кургану є залишки оборонного муру Високого замку, побудованого польськими королями, з якого пізніше і був узятий матеріал для будівництва кургану.

Парк «Знесіння»

Парк оголошений об'єктом природно-заповідного фонду України. З усіх парків цього списку «Знесіння» є наймолодшим – заснований він 1993 року для збереження та відновлення унікального природно-історичного комплексу гряди Знесіння і прилеглих територій давніх поселень — Знесіння і Кривчиці. На його території розташований етнопарк-музей «Шевченківський гай».

Парк розташований на вододілі Балтійського та Чорного морів, тому у Львові жартують, що з одного боку гори вода стікає в Чорне море, а з  іншого – в Балтійське. Львів'яни ж називають парк «Знесіння» Кайзервальдом, що дослівно з німецької означає королівський ліс. Існує легенда, що колись тут гуляв цісар Австро-Угорської імперії.

Лісопарк «Погулянка»

Історія парку бере початок з ХVІІ століття. Тоді власником місцевих ґрунтів був львівський бургомістр Ян Аттельмаєр, якому у 1641 р. вдалося за малу суму 6 злотих на рік взяти в оренду міські лани, що сягали майже Снопкова і Винників. Тут він розселив селян-орендарів і заснував пасіку («аттельмаєрівська пасіка»). Ця територія багато разів переходила з рук у руки. В 1799 році багатий львівський адвокат Франциск Венгльовський придбав цю ділянку букового лісу. Саме за часів Венґлінського місцевість отримала назву «Погулянка», або ж «лісок Венґлінського». У 1821-му ресторатор Ян Дістль викупив Погулянку і влаштував там парк, площа якого сягає 100,33 га. 

У середині XIX століття парк разом з усією Погулянкою придбав Ян Кляйн. Він осушив парковий став і збудував на його місці броварню.Тодішня Погулянка приваблювала городян, головним чином, пивом Кляйна, яке вважалось кращим у Львові. Споживалося воно на місці, у ресторані, який славився також пирогами та смаженими курчатами. На Погулянці можна було скуштувати й морозива, яке виробляли у літньому павільйоні цукерні Майсона.

Детальнішу інформацію про парки Львова читайте тут: 15 цікавих фактів про парки Львова

Підготувала Уляна Іванишин,
фото авторки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!