Депутати підтримали у першому читанні закон про ринок землі

1600 0
«За» відповідне рішення проголосувало 240 депутатів.

Народні депутати підтримали законопроєкт, який передбачає скасування мораторію на продаж землі в Україні, у першому читанні. «За» відповідне рішення проголосувало 240 депутатів — 227 з фракції «Слуга Народу» та 13 позафракційних.

Тепер його мають доопрацювати та підтримати у другому читанні. Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов зазначив, що 8,2 мільйона гектарів сільськогосподарських земель, які належать державі, потрібно буде передати «в руки ефективних фермерів». І, за його словами, банки не боятимуться видавати кредити на купівлю землі, оскільки держава гарантує їх часткове покриття, якщо позику не повертатимуть. Для цього в бюджеті передбачили 240 мільйонів гривень додатково.

Читайте також: Державну та комунальну землю в Україні продаватимуть через Prozorro

Згідно з пояснювальною запискою, проєкт закону від Кабінету міністрів передбачає з 1 жовтня 2020 скасування заборони на продаж землі. У законопроєкті прописали, що купувати земельні ділянки зможуть громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України.

Окрім того, дозвіл отримають й іноземні громадяни та особи без громадянства, якщо отримають землю у спадок. Водночас, вони зобов’язані «відчужити ділянку протягом року».

Читайте також: Як працюватиме ринок землі в Україні? Топ-шість відповідей на головні запитання

Одному громадянину дозволяється мати 15% сільськогосподарських земель області чи 0,5% сільськогосподарських земель України. Також встановлять мінімальну стартову ціну продажу земельних ділянок державної та комунальної власності на земельних торгах.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що винесе питання про продаж сільськогосподарської землі іноземцям на всеукраїнський референдум після того, як парламент проголосує земельну реформу у першому читанні.

Додамо, що Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства опублікувало проєкт закону «Про ринок землі». Поки його оприлюднили для публічного обговорення. Очікується, що ринок землі запрацює із жовтня 2020 року.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!