Парламент ухвалив закон про відновлення кредитування. Що це означає

2916 0
Закон вносить суттєві зміни щодо прав поручителів та спадкоємців- боржників.
фото Hyser

фото Hyser

Верховна Рада під час засідання 3 липня ухвалила закон щодо стимулювання активного кредитування. За відповідний законопроект № 6027-д проголосували 239 народних депутатів.

Очікується, що документ дозволить зменшити ризики кредиторів під час здійснення кредитних операцій, що повинно полегшити доступ суб'єктів господарювання та фізичних осіб до використання банківських позик.

«В умовах захищеності прав кредиторів банки зможуть висувати більш лояльні вимоги до потенційних позичальників. Це, безумовно, сприятиме активному застосуванню кредитування як фінансового інструменту, зниженню вартості кредитних ресурсів і, відповідно, полегшенню доступу суб'єктів господарювання та фізичних осіб до користування банківськими продуктами», – йдеться в пояснювальній записці до закону.

В Нацбанку вважають, що закон дозволить ліквідувати існуючі прогалини у законодавстві, такі як:

  • непрацюючий формальний інститут поруки;
  • складний і ризикований механізм визначення змінюваної відсоткової ставки;
  • недосконалість інструментів позасудового врегулювання;
  • комплекс норм, які несуть ризики виведення застави всупереч обов'язкам за договором кредитування. 

Читайте також: На що звернути увагу при оформленні кредиту? 5 порад

Цим законом внесені зміни до Цивільного кодексу стосовно зобов’язань поручителя. Тепер поручитель не звільняється від відповідальності навіть якщо, наприклад, закінчився термін давності, або кредитор з позичальником змінили умови кредиту, не повідомивши про це поручителя.

Крім цього, спадкоємці позичальника, який помер не погасивши кредит, тепер зобов'язані вступити в спадок боргу і віддати за цей борг.

Законопроект вже викликав хвилю обурення, через що розпочали збір підписів під петицією до Президента України з вимогою ветувати закон № 6027-д.

За матеріалами: «Укрінформ», «Кореспондент».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!