Пацієнти, які не укладуть декларації, самостійно платитимуть за медпослуги

8157 0
Пацієнти, які не підпишуть декларацію з лікарем первинної ланки, не зможуть отримувати безкоштовні медичні послуги.
фото: ukrreporter.com.uа

фото: ukrreporter.com.uа

Підписуючи декларацію, пацієнт повідомляє Національну службу здоров'я України про вибір лікаря первинної медичної допомоги. Саме тому цей документ так і називається — Декларація про вибір лікаря з надання первинної медичної допомоги. На основні цієї інформації, занесеної в реєстр, НСЗУ обчислює кошти, які за контрактом має отримати медична практика, до якої прикріпився пацієнт, йдеться на сайті МОЗу.

Звернення до лікарів-спеціалістів, призначені сімейним лікарем, будуть оплачуватися Національною службою здоров'я (після початку виплат за ці послуги в новій системі). Держава також оплачуватиме візити без скерування до гінеколога та психіатра. Якщо пацієнт звертається до лікарів-спеціалістів за власним бажанням, він самостійно сплачує вартість візиту.

Читайте також: Львів переходить на онлайн-медицину. Що це означає для пацієнтів

«Як тільки у вашому закладі первинної медичної допомоги розпочнеться приписна кампанія, для отримання медичної допомоги ви маєте підписати Декларацію про вибір лікаря первинної допомоги підч ас першого візиту. Відповідно, поки ви не звернетеся по первинну медичну допомогу, держава не оплачуватиме послуги, які не надаються. Після першого ж звернення та підписання декларації з лікарем, за пацієнта починає платити держава», – роз’яснюють у МОЗ.

Якщо лікар потрапив в ситуацію, де людина потребує екстреного втручання, він має це зробити незалежно від того, чи підписав пацієнт декларацію. З 2020 року, коли медична реформа повністю запрацює, лікар не зобов'язаний надавати послуги первинної медичної допомоги людині, яка відмовляється підписувати декларацію.

Читайте також: Лікарням заборонять брати від пацієнтів «внески»: 7 тез про реформу медицини

«Оскільки з 2020 року лікарі первинної допомоги будуть отримувати гроші тільки за пацієнтів, які обрали їх своїми лікарями і підписали декларації. Пацієнт зможе за власний кошт купити у лікаря необхідні йому медичні послуги не підписуючи з ним декларацію. Це не є незаконним, але не регулюється державою і оцінка якості цих послуг залишиться поза системами державного контролю якості», – додають у міністерстві.

Нагадаємо, 19 жовтня Верховна Рада із поправками проголосувала реформування медицини в Україні. Ухвалений документ, який дає старт медреформі в Україні ще має підписати Президент, після чого він набуде чинності через місяць після офіційної публікації. Орієнтовно він має почати діяти поетапно від 1 січня 2018 року.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!