Павлів презентував у Львові організацію для розвитку Галичини

2245 0
У Львові презентували громадську організацію «Європейська галицька асамблея», яка об’єднала прихильників ідеї галицької ідентичності. За задумом, робота організації спрямована на розвиток Галичини та підтримку ініціатив місцевих громад, адже саме Галичина має стати прикладом для інших регіонів України у напрямку євроінтеграції.
Фото: versii.if.ua

Фото: versii.if.ua

«Йдеться про продовження ініціатив груп та організацій, які впродовж багатьох років ставили в основу своєї діяльності ідею галицькості. Це люди з середовища галицького дискусійного клубу «Митуса», Руху відродження Галичини. Ми вирішили об’єднати наші зусилля, щоб допомогти українській владі, українському суспільству реформуватися та зближуватися з Європою, цивілізацією Заходу», – розповів голова ГО «Європейська галицька асамблея» Володимир Павлів, пише ZIK.

За його словами, представники ГО підтримують ідею, що саме Галичина має бути в авангарді руху України до Європи.

«Якщо ми говоримо про євроінтеграцію, Галичина має найбільше капіталу до цього – людського капіталу, капіталу культурної спадщини, ментальності. Галичина має кількасотлітній досвід перебування у складі Європи – на різних позиціях. Це означає, що ми маємо трошки інший досвід стосунків громадянина і влади, самоврядування, господарювання, ніж інші регіони України. Цей досвід ми повинні використати, щоби перетворити наш регіон на авангард євроінтеграції всієї Української держави. Ми хочемо, щоб Галичина стала взірцевим регіоном, на прикладі якого всі інші регіони, міста, села України, могли вчитися, як будувати Європу в Україні», – пояснив Володимир Павлів.

Представники ГО планують координувати свою роботу та шукати однодумців в середовищах місцевого політикуму, місцевого самоврядування, у професійних, молодіжних та релігійних середовищах.

При цьому Володимир Павлів категорично відкинув ідею сепаратизму.

«Сепаратизм – це дуже чітке поняття. Йдеться про відривання чогось від чогось. Ми не кажемо про відривання, а навпаки про з’єднання Європи з Україною. Нехай хтось спробує це назвати сепаратизмом. Якийсь шлейф міг тягнутися за певними середовищами, коли був Янукович. Тоді ми між собою пошепки казали: якщо Україна буде йти до Росії, то вона піде без Галичини. А зараз немає необхідності. Ми всі йдемо до Європи. Ми не зацікавлені ніщо відривати, а навпаки об’єднатися і разом іти до Європи», – запевнив він.

Павлів також зазначив, що «Європейська галицька асамблея» допомагатиме громадам у різних містечках у реалізації їх ініціатив – щоб вони брали на себе відповідальність та розвивали свої території.

Окрім Володимира Павліва до організації входять Михайло Яковина, Тарас Прохасько, Олесь Дзиндра та інші.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!