Передається через шлунково-кишковий тракт. Симптоми нового штаму «Дельта»

10966 0
Цей штам здебільшого не викликає втрати нюху, смаку. Хвороба починається як звичайна застуда, а через 5-7 днів може виникати двобічне ураження легень, бронхопневмонія та гарячка.
Фото: Freepik

Фото: Freepik

Прояви штаму «Дельта» часто подібні на сильну застуду, особливо у молодих людей. Проте штам має дуже високу заразність та частішу госпіталізацію, також він передається. Про це Тvoemisto.tv розповіла головна епідеміологиня Львівщини, керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко-Тімко.

Читайте також: Потужна версія Covid-19. Чим небезпечний штам коронавірусу «Дельта» 

«Штам «Дельта» може супроводжуватися більшим ураженням слизової, органів слуху, частішими розладами шлунково-кишкового тракту та частішим виникненням важких тромбозів», – каже епідеміологиня.

Крім того, в інфікованих штамом «Дельта», є такі симптоми, як: висока температура, біль в горлі, кашель, нежить і слабкість на фоні відсутності температури. Проте, на відміну від звичайної застуди, перебіг захворювання є важчим.

Директор Львівської обласної інфекційної лікарні Сергій Федоренко у розмові з Тvoemisto.tv також підтвердив, що штам «Дельта» має більшу ступінь інфікування та заразності.

«Початок захворюваності відрізняється від того коронавірусу, який у нас був. Штам «Дельта» здебільшого не викликає втрати нюху, смаку. Хвороба починається як звичайна респіраторна вірусна хвороба: у людини може бути незначне підвищення температури, катаральні явища. Але згодом, через 5-7 днів розвивається більш важчий період – може виникати двобічне ураження легень, бронхопневмонія, зниження сатурації, гарячка», – каже він.

За словами Наталії Іванченко-Тімко, штам «Дельта» на 60% заразніший, аніж попередній.

«Раніше вважалося, що контактна особа, яка перебуває у приміщенні одночасно з хворою людиною упродовж 15 хвилин, має високий шанс захворіти. Якщо говорити про «Дельта»-антиген, то достатньо лише 5-7 хвилин спілкування з хворим, аби заразитися», – зазначила співрозмовниця.

Читайте також: В Україні знову хочуть посилити карантин

Експертка департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з пульмонології Надія Рудницька говорить, що новий штам коронавірусу здатний інфікувати дітей від двох років, підлітків, молодих осіб 30-35 років.

«Змінилася клініка захворювання. Якщо раніше це був гострий початок хвороби, то зараз вірус навчився жити, він маскується під гостре респіраторне захворювання – з’являються чхання, нежить, біль в горлі та головний біль. На четвертий-п’ятий день з’являється висока температура», – каже пульмонологиня.

Змінилися також шляхи передачі штаму «Дельта». Якщо раніше вірус передавався повітряно-крапельним шляхом, через дихальні шляхи і слизові оболонки, то на сьогодні доведено ще один шлях передачі – через шлунково-кишковий тракт. Тому більшість пацієнтів з штамом «Дельта» мають кишкові розлади – нудоту, зниження апетиту, болі в кишківнику. Через це хворі не завжди можуть відрізняти коронавірусну хворобу від харчової токсикоінфекції, почати займатися самолікуванням, що може призвести до більш важкого перебігу та наслідків.

Читайте також: Медики розповіли про стан хворого зі штамом Дельта у Львові

Нагадаємо, що у Києві помер перший пацієнт, в якого виявили новий небезпечний штaм кoрoнaвiрyсy «Дeльта».  Детальніше про те, яку небезпеку несе новий штам коронавірусу, чим відрізняється – читайте у матеріалі.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!