Політична реклама

Перелік документів для поїздки за кордон з дитиною

6502 0
Для тих, хто планує поїздку за кордон з дітьми, варто знати перелік документів, необхідних для вивезення дітей за кордон.

Згідно з українським законодавством, діти до 16 років можуть виїхати за кордон тільки з дозволу обох батьків (або усиновлювачів), - пише Львівський портал. Якщо дитина їде з мамою і татом, все в порядку - окремих паперів, крім проїзного документа, їй не потрібно. Однак якщо батьків поруч немає або є тільки хтось один, без наявності нотаріально завіреної згоди від другого з них дитину з України просто не випустять.

Не забудьте взяти з собою такі документи:

- Оригінал паспорта (або паспортів, якщо потрібна згода обох батьків)

- Ідентифікаційний код – оригінал або нотаріально завірені копії

- Свідоцтво про народження дитини

Також необхідно надати наступну інформацію: назва країни, в яку виїжджає дитина; терміни перебування за кордоном і дати виїзду-в´їзду; дані (ПІБ, місце проживання) супроводжуючого, у разі якщо дитина їде не з батьками.

Якщо один із батьків «випарувався» або відмовляється давати дозвіл на виїзд дитини

Якщо батько (а буває, що й мати) дитини зник у невідомому напрямку і де його шукати - таємниця, покрита мороком, доведеться звертатися до суду. Тільки там можуть видати документ, який засвідчує, що місцезнаходження другого батька визначити неможливо.

У тому випадку, якщо один із батьків помер, при виїзді дитини за кордон потрібно мати при собі оригінал свідоцтва про смерть.

Буває і так, що обоє батьків живі-здорові, але один із них категорично відмовляється відпускати своє чадо за кордон разом з іншим (наприклад, у разі скандального розлучення). Вихід із цієї ситуації - теж у суді, який може прийняти рішення про надання дозволу на виїзд дитини без другого з батьків. У цьому випадку готуйтеся доводити, що виїзд за кордон - насамперед в інтересах самої дитини.

Чи потрібен дитині окремий закордонний паспорт

Якщо малюк подорожує за кордон з батьками, досить вписати його в закордонний паспорт мами чи тата. До 5 років вистачить лише запису, а починаючи з цього віку, обов´язково потрібно вклеїти в паспорт і фотографію дитини. Вона буде дійсна доти, доки дитина не отримає власного паспорта або не закінчиться термін дії батьківського.

Починаючи з 14 років, по батьківському паспортом виїхати вже не вдасться - потрібно отримати дитячий проїзний документ. Термін дії дитячого проїзного документа - 3 роки. Природно, окремий проїзний документ необхідний, якщо дитина в будь-якому віці подорожує без батьків.

Увага! Посольства деяких країн для видачі візи можуть зажадати наявності у дитини окремого проїзного документа навіть у разі, якщо її супроводжують батьки.

Як отримати проїзний документ дитини

Для оформлення проїзного документа дитини потрібно звернутися з відповідною заявою в один із територіальних підрозділів Державної міграційної служби (вони замінили так звані ВВІРи).

Заявники у віці від 16 до 18 років повинні подавати заяву особисто; замість дітей більш юного віку це можуть зробити батьки чи законні представники.

Необхідні документи:

- Свідоцтво про народження дитини, а при досягненні нею 16 років - паспорт

 

- Нотаріально завірена згода батьків на виїзд дитини за кордон

- Ідентифікаційний код дитини або одного з батьків

- Три фотографії розміром 3,5х4,5 см

- Квитанції про оплату послуг з оформлення проїзного документа

Вартість оформлення проїзного документа дитини вказана на сайті ДМС

Станом на травень 2013 року, оформлення «дитячого закордонного паспорта» коштувало близько 54 гривень - 30,35 грн. за послуги і 24 грн. за бланк. Заяви розглядаються протягом 30 робочих днів після подання документів. Якщо документ потрібен швидше, можна доплатити за термінове оформлення. Вартість бланка в цьому випадку не змінюється, а вартість послуг зростає до 60,70 грн.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!