Переломи, пневмонії і Covid-19. Із якими проблемами до лікарів звертаються діти-переселенці у Львові

1628 0
Допомогу в одній з львівських дитячих лікарень отримують близько 70 дітей, які вимушено переїхали.
Фото: Львівська дитяча лікарня

Фото: Львівська дитяча лікарня

В одній з дитячих лікарень Львова станом на сьогодні, 15 березня, медичну допомогу надають 64 діткам, яких евакуювали з інших областей України, де зараз ведеться повномасштабна війна. Травми та хвороби у них різні – від переломів до коронавірусу. Про це Тvoemisto.tv розповіли у дитячій лікарні.

Спочатку у київський Охматдит, а згодом у львівську дитячу лікарню потрапив чотирирічний Ілля зі своєю 32-річною мамою Олександрою. У хлопчика була лихоманка неясного генезу та аномалія сечовивідних шляхів.

Читайте також: «Наші діти подорослішали на роки». Репортаж з колишнього дитбудинку у Львові

«До київської лікарні Охматдит потрапили 21 лютого. 24 лютого Київ почали бомбити. Коли лунали сирени, ми щоразу бігли в укриття. Діти були налякані, плакали та кричали. Щодня вибухів ставало більше. Нам було дуже страшно, тому разом із чоловіком наважилися автобусом втікати до Львова», – каже мати.

Дорогу жінка також згадує із жахом, каже, що на кожному пункті пропуску на виїзді з Києва здавалося, що це окупанти, які можуть взяти всіх у полон.

«Сьогодні ми у Львові, а наша дитина під наглядом лікарів. Хочеться, щоб перестали вити сирени і увесь цей жах скоро закінчився, а ми могли повернутися до рідного дому», – додала вона.

За словами в.о. директора дитячої лікарні, маленьких пацієнтів до їхнього медзакладу привозять з різних областей, де ведуться активні бойові дії: здебільшого з Київщини, Харківщини, Запоріжжя. Частину з них евакуювали із інших лікарень, приміром, київського Охматдиту, решта – звернулися за допомогою до фахівців, коли приїхали до Львова.

Діагнози у дітей різні – це і загострення хронічних захворювань, пневмонії, пієлонефрити, переломи, Covid-19, судоми тощо. Є й новонароджені дітки.

Читайте також: «Там пекло, але хочемо додому». Історії людей, які змушені перечекати війну у Львові

«Емоційний стан дітей та їх родичів важкий. Те, що довелося пережити цим людям, складно уявити. Вони часто бояться включеного у вечірній час світла, гучних звуків, звуків сирен. Більшість з них не знає, куди поїде після лікарні. Їх домівки бомблять, а деяких уже взагалі немає. З дітьми та їх батьками вже працюють наші психологи, аби хоч трохи допомогти їм налагодити емоційний стан, подолати відчуття страху», – каже очільник дитячої лікарні.

Загалом львівська дитяча лікарня прийняла вже понад 100 дітей з усіх областей України від початку бойових дій. Щодня близько 20-30 дітей консультуються лікарями і продовжують лікуватися амбулаторно. Жодних потреб чи допомоги із лікування для діток, які вимушено переїхали, не потрібна. Лікарня усім забезпечує, також надходить гуманітарна допомога.

Нагадаємо, що від початку повномасштабної війни, яку розпочала Росія, в Україні загинуло 90 дітей та понад 100 поранено. Найбільше постраждалих у Київській, Харківській, Донецькій, Чернігівській, Сумській, Херсонській, Миколаївський та Житомирській областях. Лише вчора у Миколаївській області внаслідок обстрілів цивільної інфраструктури загинуло двоє дітей та ще двох поранено.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!