У Самообороні Львівщини розповіли про єдиний спосіб перевезення амуніції через кордон

2494 0
Волонтерам фонду "Відкритий Діалог", які перевозили для військових бронежелети через українсько-польський кордон, загрожує до 10 років ув’язнення. Їх затримала польська прикордонна та митна служба, через те, що вони організували поставку 42 куленепробивних жилетів без ліцензії на постачання такого обладнання. Як дізналося tvoеmisto.tv, волонтери можуть легально перевозити бронежелети та каски лише по одному комплекту в одні руки.
Фото: inforesist.org

Фото: inforesist.org

Згідно з європейським законодавством, бронежелети та каски - це ті засоби військової амуніції, які вивозити за межі ЄС заборонено, розповів tvoemisto.tv координатор Самооборони на Львівщині Валерій Веремчук.

«Є спеціальна процедура вивезення цієї амунції. Вона передбачає, що кінцевим споживачем має бути державний силовий орган – збройні сили, Міністерство внутрішніх справ чи Служба безпеки. Вони мають бути отримувачем цієї амунції, щоб вона не потрапила до ворожої сторони. Для цього має бути також засвідчення державної експортної структури при Міноборони», - пояснив Валерій Веремчук.

Якщо перевезенням амуніції займаються волонтери, процедура інша. «Ми (Самооборона Львівщини, - ред.) знайшли єдиний легельний шлях – тільки через, так звану, операцію «мурашки». Перенесення одного бронежелету та однієї каски в одних руках - нібито для особистого користування. Тоді формально ніхто нічого не порушує», - додав він.

За його словами, у Самооборони теж були два випадки, коли львівських активістів затримували у Перемишлі за перевезення амуніції. Це трапилося ще у березені-квітні, і це були перші спроби, коли активісти ще не досконало знали механізм перевезення.

Щодо затриманих волонтерів, координатор Самооборони розповів, що два тижні тому був у Польщі в фонді «Відкритий діалог» і спілкувався з послами сейму. «Позиція польської сторони така, що це європейське законодавство і ми змушені його виконувати. Сподіваємося, що правосуддя їх буде досить м’яке, бо всі розуміють для кого ці каски, і яка ситуація сьогодні в Україні», - зазначив Валерій Веремчук. 

Нагадаємо, за інформацією польських журналістів, у вівторок, 22 липня, заступник прокурора міста Замостя, що веде справу, перевів Романа Кушніра, Андрія Хавунко та ще більше десятка волонтерів Фундації зі статусу свідків у статус звинувачуваних. Для вирішення проблеми та звільнення активістів потрібно підтвердження призначення цих бронежилетів від українського уряду. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!