Перше вересня довжиною у століття: 8 раритетних фото львівських шкіл

20580 0
Напередодні святкового початку навчального року Tvoemisto.tv пропонує 8 раритетних фото шкіл Львова.
Львівська середня школа №4; Творець: Святослав Вдовенко; Дата: 1970-1975

Львівська середня школа №4; Творець: Святослав Вдовенко; Дата: 1970-1975

Художньо-промислова школа

Творець: Едвард Тшемескі

Видавець: Видавництво «Центр Європи», Львів

Дата: 1892

У 1877 році при Міському промисловому музеї, що тимчасово містився в будинку Стрільниці на вулиці Курковій, відкрили школу художнього промислу. Вже наступного року музей разом зі школою перенесли до ратуші.

Школа об’єднувала фахові школи для підготовки мулярських, будівельних слюсарських підмайстрів; школу художнього промислу; загальнодоступні зали для рисунку та моделювання та промислову доповнюючу школу для учнів майстрів. У 1890–1892 роках завдяки ювілейній фундації Галицької ощадної каси за планами професора Густава Бізанца за участю архітекторіва Юліуша Гохбергера та Григорія Пежанського на вулиці Театральній спорудили будинок Художньо-промислової школи.

Урок у школі Святого Юзефа

Творець: Людвік Вєлежиньскі

Видавець: Неопубліковані ресурси

Дата: 1925

Приватна чоловіча школа імені Святого Юзефа (Йосифа), яку заснували шкільні брати салезіани, розташовувалася на вулиці Лелевеля, 9 (тепер вулиця Є. Поповича). Це була перша школа Салезіанів у Польщі та Галичині. Присвятою шкільних братів салезіанів була благочинність, виховання молоді, опіка над шкільними закладами та будинками дитини.

Існуючий дотепер шкільний будинок, із врахуванням усіх вимог до навчального процесу, був споруджений в 1908 році архітектором Адамом Опольським у спокійній дільниці міста, на схилах Калічої гори. Класи були облаштовані відповідними посібниками та меблями; на зображенні одна з тогочасних новинок – шкільні столи системи Реттіга: парти. Над порталом була установлена скульптурна фігура Св. Иосифа.

Виховним каноном школи святого Йосифа була дисципліна, чистота, молитва та приклад гречного виховання, тому навчальний заклад користувався доброю репутацією у львівському товаристві.

Тепер в будинку розташований Юридичний факультет Львівського державного інституту новітніх технологій та управління імені Чорновола

Середня школа №30

Творець: Невідомий

Видавець: Неопубліковані ресурси

Дата: 1955-1960

На зображенні  будинок №18а на вулиці Куйбишева (тепер вулиця І. Огієнка) – тут вже в 1939 р. розташувалася середня школа №30, що функціонувала  і після війни, вже від 1945 року.  В 1960-х роках для СШ №30  було споруджено за типовим проектом шкільний будинок на вулиці ім. міста Печ, 31 (колишній Топольній, тепер вул. Гетьмана Мазепи). Тепер тут містяться Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти та Центр лазерної епіляції та косметології «Медіастар».

Однак будинок використовували для потреб навчального закладу значно раніше. В 1919 році педагог Адель Карп-Фухсова заснувала приватну жіночу реальну гімназію, яку розташувала в будинку за адресою найстарішого львівського жіночого навчального закладу Феліції Боберської-Василевської на вулиці Валовій, 31. Через кілька років заклад  змінив спеціалізацію  на гуманітарний напрямок, а гімназія, яку до 1939 р. очолювала власниця,  розташувалася в орендованому будинку на вул. Красицьких, 18а (тепер вуиця. Огієнка).

Музична школа імені Соломії Крушельницької

Творець: Невідомий

Видавець: Видавництво «Центр Європи», Львів

Дата: 1890-1900

У 1846 році у Львові створили тривіальна школа «У Святого Миколая» (власне дві – чоловіча та жіноча), що розташувалася в орендованому будинку на вулиці Гончарській (Драгоманова). В перший же рік у школі навчався 71 учень. У 1855 році школу назвали іменем цісаревої Єлизавети, ще через п’ять років для розміщення учнів вже не вистачало орендованих приміщень. Отже, міська влада орендувала для школи будинок № 8 на вулиці Зеленій, де був розташований міський сиротинець, але невдовзі школу перенесено на вулицю Зелену, 6 – ріг вулиці Яблоновських (Руставелі). Нарешті, в 1872 р. школа імені ціс. Єлизавети розташувалася у спеціально спорудженому будинку на Зеленій, 10 (арх. Й. Енгель).

За 130 років розташування в будинку навчальних закладів його багаторазово перебудовували, так що досить важко впізнати в колишній школі ім. ціс. Єлизавети нинішню середню спеціальну музичну школу ім. С. Крушельницької.

Загальноосвітня школа №3

Творець: Невідомий

Видавець: Невідомий

Дата: 1900-1910

Школа Святої Марії Магдалини заснована 1816 р., її первісна назва – Львівська тривіальна школа Св. Марії Магдалини. Спочатку вона містилася у колишньому домініканському монастирі (Св. Марії Магдалини). В 1831 р. школу було перенесено до приватного будинку Сікори на вул. Новий Світ (тепер С. Бандери), де вона містилась до 1870 р. В часи міського самоврядування за проектом архітектора Юліуша Гохбергера було споруджено кілька будинків міських шкіл, серед яких була і школа св. Марії Магдалини (1883 р.). У 1931-32 рр. за проектом інженера Тадеуша Пісевіча була споруджена триповерхова добудова, так звана «біла» чоловіча школа, тепер загальноосвітня школа №10 з польською мовою навчання.

Школа Святої Анни

Творець: Францішек Рихновскі

Видавець: Неопубліковані ресурси

Дата: 1894

Тривіальна школа Св. Анни закладена при костелі Св. Анни в 1791 р. До 1855 р. навчання велося німецькою мовою.

У 1871 р. головна чоловіча школа Св. Анни налічувала 287 учнів, а наприкінці ХІХ ст. мала подвійну кількість постійних викладачів, адже 6-класна школа була поєднана з 4-класною. До школи було записано 679 учнів, ще 672 були відвідуючими учнями (вільнослухачами). Функціонувала також доповнююча промислова школа.

У 1853 було відкрито окрему 3-класну школу Св. Анни для дівчат. 1871 р. вона налічувала 204 учениці, школа була розташована в орендованому приміщенні. Наприкінці ХІХ ст. виділова жіноча 6-класна школа Св. Анни складалася з 16 відділів – в 4 вищих класах вчилися 286 учениць, у відділах 4 нижчих класів – 477 учениць., разом 763 учениці. В школі відбувалася доповнююча наука для дівчат віком від 12 до 15 років, яких вчили також науці прання та прасування.

Упродовж довгих років школа, що утримувалася коштом міста, була розташована в різних орендованих приміщеннях Городоцького передмістя. 1884 р. школа отримала власну будівлю на вул. Св. Анни (тепер вул. Леонтовича, 2-4), споруджену за проектом, виконаним у Міському будівельному уряді під керівництвом архітектора Юліуша Гохбергера.  Новозбудована школа у готичному стилі прийняла 1000 дітей Городоцького передмістя для навчання у 20 шкільних приміщеннях. Будова коштувала місту 114 000 зл. У 1891 р. Дирекція будівництва після консультації зі шкілльним інспектором та Міським фізиком замовила для шкіл дерев’яні лавки системи Лікрота (Lickroth). У частині будинку з боку вул. Городоцької містилася жіноча школа; у частині з боку вул. Св. Анни – чоловіча. иТепер у будівлі давньої школи розташована Правнича гімназія.

Середня школа № 62

Творець: Едвард Тшемескі

Видавець: Видавництво «Центр Європи», Львів

Дата: 1892

Початок її діяльності сягає 1775 р., коли у Львові була відкрита перша німецька школа – вона розташувалася в приміщенні Колегії єзуїтів, а від 1783 р. – у потринітарських будівлях, пристосованих для розміщення університету. Наприкінці ХVІІІ – на поч. ХІХ ст. в школі готували вчителів для німецьких шкіл, яких у Галичині бракувало, 1825 р. саме в цій школі з’явилася перша у Львові шкільна бібліотека. Після знищення університетських будинків школа розташувалася в ратуші, а потім в будинку Бауровича на вул. Валовій, 4. 1890 р. школу назвали на честь А. Міцкевича, а від 1892 р. учні вчилися вже в новому будинку на вул. Театральній, 15, спеціально спорудженому за проектом Ю. Гохбергера та І. Брунека. Скульптуру А. Міцкевича на фасаді виконав С. Левандівський.

Нагадаємо, наразі у  виставковому просторі Центру міської історії,що на вулиці Академіка Богомольця, 6, експонують унікальні фото польського фотодокументаліста Тадеуша Рольке. Виставка світлин радянського Львова  триватиме до березня 2017 року.

За матеріалами Центру міської історії

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!