Перші пропозиції по е-квитку у Львові: ціни та системи

4360 0
Вчора, 16 грудня, дві компанії – ТОВ «Gemicle» (м. Вінниця) та консорціум «Астек» (м. Київ) – з 11 заявлених презентували свої пропозиції щодо впровадження оптимальної моделі електронного квитка в громадському транспорті Львова.
Фото: ekvytok.lviv.ua

Фото: ekvytok.lviv.ua

Зокрема, представники ТОВ «Gemicle» з Вінниці розповіли, що мають уже готову розроблену систему електронного квитка та автоматичного обліку пасажирів, їхні партнери мають величезний досвід роботи у світі, інформує Вголос.

Вони продемонстрували свої технічні рішення, пристрої, які дозволяють повністю провести облік пасажирів та автоматизувати оплату за проїзд. Сама система підрахунку пасажирів працює за принципом обробки відеопотоку.

«Системи автоматичного підрахунку пасажирів й електронного квитка дають змогу автоматизувати процес оплати за проїзд, збільшити доходи перевізників, дозволяє проаналізувати навантаження в транспорті в режимі реального часу й дані пасажиропотоку», – розповіли в ТОВ «Gemicle».

Компанія з Вінниці оцінила вартість свого проекту, що передбачає впровадження системи електронного квитка разом із системою автоматизованого підрахунку пасажирів, у 4,9 млн євро (за теперішнім курсом це майже 100 млн грн). Притому додавши, що під час уточнення технічного завдання цифри можуть змінитися.

Представники компанії розглядають це як соціальний проект, тому пропонують місту вкласти в нього свої гроші.

«Також ми розглядаємо варіант залучення приватного інвестора чи банку», – зазначили представники ТОВ «Gemicle». Зі свого боку вони повідомили, що мають такого інвестора, який готовий інвестувати в цю систему за гарантій міста. За однією з моделей, ціна проекту залежатиме від кількості валідаторів, встановлених у транспорті, і буде зніматися щоденна плата 2 євро за обслуговування кожного валідатора. Або ж ТОВ «Gemicle» пропонує створити з містом спільне підприємство, у якому частка ЛМР буде 51%.

Виконавчий директор консорціуму «Астек» з Києва Лілія Бородуліна розповіла про досвід упровадження такого проекту в столиці України, зокрема в метрополітені, на лініях швидкісного трамвая, в автобусах. До консорціуму входять 5 вітчизняних компаній. За словами Лілії Бородуліної, орієнтовна вартість проекту – 55 млн грн.

«Ми пропонуємо використовувати інвестиційні кошти під 40% річних. Водночас пропонуємо повертати інвестиції винятково від частки збільшення виручки після впровадження проекту. Ми знаємо, як збільшити виручку, і гарантуємо її збільшення», – наголошує представник компанії.

За найпесимістичнішим сценарієм, у разі збільшення виручки лише на 15%, за словами Лілії Бородуліної, потрібно 4 роки на погашення залучених коштів. При цьому додатковий дохід міста вже в перший рік становитиме 7 млн грн.

У межах проекту запропоновано створити центр управління розрахунку.

Загалом консорціум «Астек» пропонує Львову механізм державно-приватного партнерства.

Нагадаємо, 11 компаній надіслали свої пропозиції на конкурс із відбору оптимальної моделі впровадження електронного квитка у Львові.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!