Першу сцену сучасної драми у Львові відкриють виставою Сари Кейн

2535 0
9 та 10 жовтня 2014 року ескізом вистави «Підірвані» Сари Кейн відкриється перший театральний сезон під назвою «Війна» Першої сцени сучасної драматургії «Драма.UA» у Львові. Сезон нахвали саме так, аби «говорити про важливі події навколо, не впадати у розпач, знаходити грунт під ногами і вибудовувати стратегію позитивних змін», інформують організатори.
Фото організаторів

Фото організаторів

«Театр має значення у кризових ситуаціях. На нашу думку, театр поряд з щоденними розмовами і медіа є добрим інструментом аналізу і осмислення дійсності. Ми віримо, що театр разом з глядачами має вплив на зміну дійсності навколо. Тому в морально, економічно й політично складний час ми відкриваємо нову театральну інституцію у Львові – Першу сцену сучасної драматургії «Драма.UA», оскільки вважаємо, що саме у час радикальних змін, коли легко втратити цінності і орієнтири, важливо будувати тяглість і традицію», – повідомила Tvoemisto.tv представниця «Драма.UA» Оксана Данчук.

Постановка «Підірваних» – це новий спосіб взаємодії і спілкування з глядачами, зазначає вона.

«Підірвані» / «Blasted»перша сенсаційна п’єса Сари Кейн. Вперше поставлена 1995 року у лондонському театрі Royal Court, піддалася гострій критиці. Тільки відомий драматург Гарольд Пінтер назвав п'єсу актуальною й оцінив талант 24-річної Сари.

«Громадянська війна. Пити, курити, любити, їсти, займатися сексом, дратуватися, знати, що скоро помреш... Всього три постаті – журналіст середнього віку, набагато молодша за нього психологічно нестійка Кейт та солдат – через війну, сексуальне насильство і збочення болюче й правдиво заглядають в людську душу і свідомість», – розповідають організатори.

«Ми відкриваємо сезон екскізом вистави, а до його кінця, у процесі обговорення і дискусій з публікою, постане повноцінна постановка. Над «Підірваними» працюють одні з кращих львівських акторів: лауреат Шевченківської премії Олег Стефан, а також Ярослав Федорчук та Анастасія Перець. Режисер – Павло Ар’є», – додає Оксана Данчук.

Квитки можна придбати он-лайн або в галереї «Дзиґа» (Львів, вул. Вірменська, 35). Вартість квитків: 25–40 грн.

Сара Кейн – відома представниця британської драматургії кінця ХХ століття. Учасниця шокуючого, натуралістичного театру (in-yer-face-theatre), що виник у середині 1990-х років у Британії. Народилася 1971 року в Есексі, Британія. Вивчала драматургію у Брістольському та Бірмінгемському університетах. Її творчий доробок складається із п’яти п’єс, сценарію та двох статей для видання Guardian. Перша п’єса «Підірвані» була поставлена у 1995 році в театрі Royal Court (Лондон) і зазнала нищівної критики. Наступні п’єси – «Кохання Федри», «Очищені», «Жадати» – також були сприйняті вороже за надмірну відвертість та зневагу до загальноприйнятих норм. Сьогодні її п’єси користуються широкою популярністю серед європейських режисерів.

Довідка:

Перша сцена сучасної драматургії «Драма.UA» – єдина в Україні постійно діюча платформа для постановок сучасної драматургії, яка на постійній основі співпрацюватиме з Львівським драматичним театром імені Лесі Українки.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!