Перший муніципальний велопрокат у Львові: яким він буде?

3300 0
У рамках Майстерні міста німецька компанія Nextbike презентувала тарифи та місця станцій муніципального велопрокату у Львові.
фото: maisterniamista.org.ua

фото: maisterniamista.org.ua

Такі велопркати вже давно діють у Варшаві, Ризі та Лондоні.  Найближчим часом Остап Буденкевич та Олексій Кушка обіцяють побудувати аналогічну систему громадського велопрокату у Львові. У цьому їм допоможе співпраця з німецьким урядом та компанією Veliki.ua.

Велосипед як альтернативний транспорт

Ідея Nextbike Україна полягає у тому, що велосипед може бути не лише для розваги, а й цілком прийнятною альтернативою звичайному громадському транспорту. На противагу маршруткам велосипед не забруднює повітря та має гарний вплив на фізичну форму.

У Львові для початку хлопці планують побудувати 22 станції велопрокату та поставити у них 220 роверів. Взявши велосипед з однієї з них, можна буде припарковати двоколісний у будь-якій іншій, де знайдеться вільне місце. На передодні було проведено опитування, де львівяни хотіли б бачити велостанції. В результаті, люди обрали 20 місць. Остап з Олексієм додали ще кілька, зокрема на залізничному вокзалі.

Кілька слів про тарифи

У Львові діятиме три типи тарифів, в залежності від частоти використання послуг велопрокату:

1. PayAsYouGo (на вимогу) – тариф для одноразового використання. Кожна година коштуватиме 50 грн.

2. Місячний – абонемент на 30 календарних днів. Коштуватиме 120 грн + вартість спеціальної карточки для велопрокату (75 грн). Кожного дня надаватиметься безкоштовних півгодини. Наступна година коштуватиме як проїзд у маршрутці – 4 грн. Далі 50 грн/год. Використання перших безкоштовних півгодини можна розбити на кілька разів. Наприклад, зранку ви їдете в університет за 15 хвилин. Потім за 10 хвилин добираєтесь, скажімо, у перукарню. І того, у вас залишається ще 5 безкоштовних хвилин.

3. Сезонний – абонемент на весь сезон катання велосипедами – поки не випаде сніг. Це приблизно 8-9 місяців, в залежності від погоди. Вартуватиме такий абонемент 800 грн. Кожного дня надаватиметься безкоштовних півгодини. Усі наступні півгодинки коштуватимуть 2 грн.

Компанія встановлює такі часові обмеження у тарифах для того, аби велосипеди використовувались саме як засіб пересування. До того ж, за добу можна буде користуватися велосипедами лише 12 годин.

Перспективи велотранспорту в Україні

В Україні сьогодні доволі некомфортно бути велосипедистом: мало велодоріжок, немає з’їздів, культура веловодіння тільки зароджується. Люди не надто серйозно сприймають велосипеди як альтернативу звичайному громадському транспорту. В Україні велосипед є більше розвагою, чимось таким, що використовується радше на вихідні, ніж у повсякденні. Втім, уявлення людей про велосипед змінюється. Люди все частіше надають перевагу двом колесам з педалями, аби добратись  на роботу, навчання чи просто з’їздити за продуктами.

Розвиток велокультури, сприймання велосипеда як транспорту допоможе великим містам звільнити центри від машин, розвантажити прилеглі вулиці. Це ще й дасть можливість людям більше рухатись, допоможе тримати себе у здоровому стані.

Олексій та Остап називають Львів лише початком. У планах – облаштувати велопрокатними станціями усі великі міста України.

Джерело: Майстерня міста


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!