Перший пам’ятник Кузьмі Скрябіну замінять на інший

5599 0
Пам’ятник львівському співакові Андрію Кузьменку, що знаходиться у Луцьку, ймовірно замінять на інший. Причина такого рішення – шквал критики на адресу авторки скульптури Ірини Дацюк. Відкриття нової скульптури планується на Андрія Первозваного, 13 грудня. Проте, остаточне рішення щодо заміни скульптури прийматимуть батьки співака та її авторка.
фото: zaxid.net uainfo.org tsn.ua like.lb.ua

фото: zaxid.net uainfo.org tsn.ua like.lb.ua

За словами скульпторки Ірини Дацюк, пам’ятник вставновлений 1 жовтня на території луцького ТРЦ «Сіті-парк», на завершальному етапі спотворили робітники однієї з львівських майстерень. Окрім того, Дацюк стверджує, що цей пам'ятник був ескізним, пробним і тимчасовим варіантом.       

Читайте також: Перший в Україні пам’ятник Андрію Кузьменку відкрили в Луцьку

Скульптор відмовилась назвати львівську компанію, яка виготовила бронзову скульптуру, але повідомила, що новий пам’ятник, за уже зміненим проектом, робитимуть у тій же майстерні. «Те, яким би він мав бути – вже не актуально. Пам’ятник зараз робиться новий. Той зіпсували. Я думаю, що 13 грудня, на Андрія, буде встановлений новий пам’ятник, згідно з проектом. Окрім того, там буде ще перероблятись вся базова основа – постамент у вигляді імпровізованої сцени та інше», –  додала скульптор.

Читайте також: Львів’ян запрошують до обговорення проекту «Місця щасливих людей»

Як стало відомо, фірма, що виливала пам’ятник в бронзі виявилась львівською скульптурною фабрикою «Пікарт». Серед її робіт у Львові можна побачити пам'ятник винахідникам гасової лампи Яну Зегу та Ігнатію Лукасевичу, письменнику Леопольду Мазоху, художнику Пабло Пікассо

Ініціатором встановлення пам’ятника є близький друг «Кузьми», бізнесмен із Луцька Андрій Покровський. Власне скульптура стоїть на території ТРЦ «Сіті-парк», який належить бізнесмену.

«Розумієте, говорять, що скульптура це мистецтво. Пам'ятник це не фотокартка. Фотокартка відображає майже стовідсотково людину, а пам’ятник символізує людину. В якості символу пам'ятник мене задовольняє. Якщо він немає стовідсоткової схожості безпосередньо з Андрієм Кузьменком –  це можна списати на мистецтво, де головним завданням стоїть символізувати, а не відобразити на сто відсотків», –  підкреслив А.Покровський.

Нагадаємо, що у Львові пам’ять Андрія Кузьменка вирішили вшанувати створенням інтерактивного громадського простору «Місця щасливих людей». Зараз в мережі викладають варіанти надісланих проектів для їх подальшого обговорення. 

За матеріалами: zaxid.net, UNN.

Опублікувала Мар’яна Федина

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!