Перший в Україні музей підків з’явиться у Львові. Фото

5016 2
У четвер, 30 жовтня, на кафедрі хірургії Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького відкриють перший в Україні музей підків.
Фото: brightwallpapers.com.ua

Фото: brightwallpapers.com.ua

Такий музей – чи не єдиний у Європі – постав на основі унікальної колекції підків, зібраної у 30-40-х роках XX століття визначним ортопедистом, професором Казимиром Щудловським і його батьком-ковалем, повідомляють організаторb. Казимир, будучи завідувачем кафедри ортопедії з 1924 по 1945 рік та ректором академії у 1936 – 1939 роках, використовував колекцію підків для навчання студентів.

Експозиція музею і його фонди налічують нині понад 400 експонатів, що походять з різних куточків світу. Більшість з них виготовили місцеві ковалів, адже при ветеринарній школі у Львові ще від 1881 року функціонувала школа кування коней. У поповнення основної колекції підків вніс свою частку коваль школи Петро Голінко.

На стендах музею понад 300 підків. Тут є великі для ваговозів, легкі для верхових коней і навіть підкови для волів, ослів та мулів. Особливо привабливими є спеціальні підкови, що давали можливість використовувати для роботи тварин з хронічними захворюваннями чи вродженими вадами копит, сухожилків, суглобів.

Представлені також спеціальні підкови для роботи в гірських умовах, на сипучих і кам’янистих ґрунтах, взимку і влітку. Цікавими є безшумні підкови, що використовувалися для роботи коней в містах у нічний і ранковий час та сучасні "спеціальні черевики" для корів і коней  виготовлені з міцної пластмаси.

У музеї зберігається своєрідне ковальське надбання минулих століть: це підкови, знайдені під час археологічних розкопок. Правдоподібно, вони належать до XVII століття.

З 12:00 на площі перед музеєм розпочне свою роботу похідна кузня.

Урочисте відкриття музею – 12:30.

Фото організаторів


Читайте також:
30 Жовтня, 2014 07:58
Tvoemisto.tv :)
І вам, і нам буде нагадування
[***]://ukrainskamova.at.ua/publ/morfologija_i_pravopis/vidminjuvannja_imennikiv_i_vidmini/6-1-0-94
30 Жовтня, 2014 01:53
олексій грамотеї, виправте назву новини - правильно "підков".
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!