На правах реклами

Перший в Україні. Як у Львові працює університет для ІТ-фахівців

12569 1
Чим відрізняється підхід до навчання в IT Step University та що він дає своїм випускникам, окрім диплому.
фото: IT Step University

фото: IT Step University

До 22 липня в Україні триває вступна кампанія. Одними із найбільш затребуваних і популярних зараз на ринку професій є ІТ-фахівці, про що свідчить і рекордна кількість заявок від абітурієнтів на ці напрямки у львівських вишах минулоріч. Поруч із ІТ-факультетами у Львові два роки працює спеціалізований університет — IT Step University. Tvoemisto.tv дізнавалося, чим він відрізняється від інших вищих навчальних закладів у місті та що пропонує абітурієнтам.

IT Step University є першим спеціалізованим ІТ-вишем не лише у Львові, а й у всій Україні. Університет має ліцензію від Міністерства освіти і науки України на підготовку бакалаврів та магістрів за різними спеціальностями, які зараз актуальні на ІТ-ринку. Уся навчальна програма тут — авторська і розроблена з урахуванням сучасних потреб та тенденцій в ІТ. За словами проректора з науково-педагогічної роботи Тараса Рака, IT Step University відрізняється від інших великою кількістю практичної роботи, починаючи з перших курсів.

«Навчальний процес у нас організований за схожою схемою, як і в інших університетах, — є семестри, сесії. Але навчання відбувається за гнучкими освітніми програмами, які у співпраці з IT-компаніями коригуються щороку. Великий акцент робимо на практику — проектні роботи, які студенти протягом семестру реалізовують та наприкінці представляють. Це може бути як програмний проект, так і інтелектуальний пристрій тощо», — говорить він.

Читайте також: Це не каста для багатих. Як ІТ впливає на розвиток Львова

Такі проектні роботи дають студентам уявлення, як працює ІТ-індустрія та організовується робота в реальних компаніях — від появи ідеї до здачі готового продукту замовнику. Таким чином, каже Тарас Рак, після випуску їхні студенти відразу готові до роботи по спеціальності.

«Навчання в університеті не є легким і потребує значних зусиль для здобуття фаху. Але його особливістю є постійний інтерактив. Ми справді почуваємося з викладачами партнерами. Уже за перший рік я навчився працювати в команді над власними проектами. З кількома однокурсниками ми навіть запустили свій стартап, що здобув перемогу на міському ідеатоні. Крім того, я уже й сам почав викладати в одній зі шкіл програмування і робототехніки», — розповідає студент першого курсу Юрій Дутчак.

Викладають в університеті переважно провідні спеціалісти галузі, які паралельно працюють у великих ІТ-компаніях і знають сучасний рівень вимог до ІТ-фахівців. Навчаючи студентів, вони можуть пропонувати власні проекти, стартапи і разом їх запускати.

«Такий тісний зв’язок з індустрією гарантує те, що навчальні програми лишатимуться актуальними. Найновіші технології стають доступними для студентів відразу. Постійно співпрацюючи з ІТ-компаніями, ми маємо можливість не лише дізнаватись про тренди розвитку індустрії, а й негайно на них реагувати. Відчуваючи гостру нестачу кваліфікованих кадрів, компанії відкриті для співпраці. Наприклад, це може бути змішане навчання, коли студент уже працює і за це набирає кредити з окремих дисциплін», — каже проректор з науково-педагогічної роботи Дмитро Пелешко.

Читайте також: Благодійність як частина корпоративної культури. Як ІТ-фахівці допомагають іншим

Так, пропозиції з працевлаштування вже отримує Назар Гринчук, який закінчив другий курс бакалаврату. Також за час навчання він встиг пройти низку співбесід, розробити дизайн для кількох компаній та долучитися до низки стартапів. До того він рік провчився в одному з державних вишів. Каже, що в IT Step University зовсім інший підхід до навчання — завдяки практиці та відкритості колективу.

«Двері кабінетів ректора, проректорів, викладачів відчинені для всіх охочих. Ми завжди до них можемо звернутися, спілкуємося на рівних. Не в кожному університеті є таке ставлення», — каже Назар Гринчук.

Крім того, на початку кожного семестру університет проводить мотиваційні тижні, під час яких студенти ходять на екскурсії до ІТ-компаній або ж до них приходять їхні представники та розповідають про себе. Таким чином студенти можуть уже з першого курсу приглядатися, куди вони хочуть піти далі працювати. Партнерами університету є провідні ІТ-компанії Львова — SoftServe, EPAM, та інші, а також Voronin Design Studio, Центр високих інформаційних технологій та Інформаційно-аналітична компанія «Севен».

Читайте також: 50 кандидатів на місце або Як знайти потрібну людину

Бакалаврські програми включають спеціальності Web-програмування, Web-дизайн, комп’ютерні мережі і кібербезпеку, інтернет речей (IoT), розробка програмного забезпечення, магістерські — штучний інтелект (Artificial Intelligence), наука про дані (Data Science), моделювання великих даних (Big Data Modeling), аналіз і обробка великих даних (Big Data Integration and Processing). Після закінчення навчання студенти отримують диплом державного зразка про вищу освіту, а також можуть отримати міжнародні сертифікати від лідерів індустрії — компаній Microsoft, Cisco, Autodesk, Oracle, Google.

Також в IT Step University діє програма доуніверситетської підготовки. Вона розрахована на учнів 9-11 класів, термін навчання — два роки. Під час навчання її учні можуть отримати як базові професійні навички, так і універсальні — так звані soft skills. Перевагою програми також є адаптація до програм університетської освіти та отримання актуальних знань у сфері цифрових технологій. Програма має 2 напрями — комп’ютерні технології (Computer technologies) та цифровий бізнес (Digital business). Окрім цього, 11-класники зможуть отримати якісну підготовку до ЗНО з української мови та літератури, математики та англійської мови. Набір у групи вже триває, початок навчання у вересні.

Стати студентами IT Step University можуть ті, хто отримав загальну середню освіту, випускники технікумів і коледжів, інститутів, академій та університетів. Після 11 класу на навчання приймають лише за результатами ЗНО — з української мови і літератури, математики, фізики або іноземної мови. Магістерська підготовка триває півтора року.

Навчання проводиться на денній або заочній формі і є платним. Заяви та документи для навчання на бакалавраті приймають з 10 до 22 липня. Детальніше про вступ можна прочитати за посиланням.

Фото надані IT Step University


Читайте також:
8 Липня, 2019 11:42
666 ... аФтору не до зрозуміння конкретна різниця між "затребувана на ринку" і "популярна" ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!