Перспективи Alfa Jazz Fest у Львові. 7 тез

3000 1
Alfa Jazz Fest у Львові. Відмовитись від найпотужнішого джазового фестивалю чи скористатись з цього? У Львові пройшла відкрита дискусія на тему «Alfa Jazz Fest: платформа для реалізації нових ідей». Представники влади міста, туристичної індустрії, ресторатори, депутати, організатори фестивалю, а також представники бойкотного руху обговорили, чи варто Львову відмовитись від фестивалю, який підтримує російський бізнесмен, чи навпаки знайти максимальну взаємну вигоду. Tvoemisto.tv пропонує 7 тез, що прозвучали під час дискусії, яку модерував керівник Школи управління УКУ Павло Шеремета.

Ірина Подоляк, народний депутат України, колишній начальник управління культури ЛМР

«Організації фестивалю такого високого рівня я не знаю, чи є в Україні. За контентом фестивалю, за рівнем виконавців – цей п'ятий фестиваль також буде найкращим. Ніхто не ставить під сумнів те, що для міста і для культури міста він має значний вклад. Зрозумілим теж є аспект щодо прибутків та податків, які отримує від проведення фестивалю місто. Але давайте не будемо ховати голову у пісок. Проблемою, яка є сьогодні - це мілітаризація нашої свідомості. І проблемою є те, що фінансує цей фестиваль російський бізнес і ця тема є болючою точкою».

 

Ірина Магдиш, начальник управління культури ЛМР

«Хотілося б, щоб після проведення фестивалю у Парку культури щось залишилося. І йдеться не про «рибку», таку як збудований дитячий майданчик чи відремонтована арка. Хотілося б, щоб це була «вудка», яка дала б можливість адміністрації парку заробляти, та у майбутньому самим збудувати дитячий майданчик, чи відремонтувати арку. Такою «вудкою», до прикладу могла б бути розбірна конструкція сцени. Адже, щороку фестиваль витрачає великі кошти на будівництво сцени. Таку конструкцію могли б використовувати для проведення як Alfa Jazz так і для проведення інших фестивалів».

Отар Довженко, представник Бойкотного руху

«Я дуже тішуся, що цього разу нас хочуть слухати. Бо минулого року і місто і організатори просто проорназіували бойкот ний рух. Попри те, що фестиваль хороший і потрібний, потрібно взяти до уваги ту політичну ситуацію, яка сьогодні є. Зараз у нас війна з Росією. А спонсор фестивалю – це російський бізнес. І ми не можемо дозволити, щоб завдяки проведенню фестивалю у Львові збільшувати опосередковано їхні прибутки. Якщо фестиваль і справді, як зазначають організатори фестивалю: «подарунок місту» - тоді не має бути жодної проблеми в тому, щоби на заході не було жодної реклами «Альфа Банку» чи «Альфа груп». 

 

Роман Шпек, старший радник Альфа-банк

«Щоб не було протестів, ми приїхали почути учасників дискусії. Почути доброзичливо. Перше, що я хочу сказати, це те, що Alfa Jazz буде проведено «тілько ві Львові». А друге – зовнішня реклама буде зведена до мінімуму, але реклама буде залишатися наприклад на квитках, і таке інше (те, що не буде мати масового характеру). А от зовнішню рекламу ми хочемо забрати, бо ми поважаємо точку зору опонентів. Для нас це не є бізнесовий проект, це доброчинний проект, де ми вкладаємо у майбутній розвиток міста, яке я вважаю своїм».

 

Юрій Назарук, співвласник «!Фесту»
 
Для нас це якийсь тиждень світла у Львові. Тому що насправді, коли ти приходиш в заклад в третій годині ночі, там відбувається джазовий сейшен і там сидять люди, які напевно рідко би  потрапили до того міста, вони всі п'ють якийсь алкоголь і вміють ним смакувати, і говорять на якісь інші теми. В ті дні Львів є таким, яким би ми його хотіли бачити за років 15. І раптом цей Львів на тиждень стає таким. І ми це все отримали в подарунок. Цей фестиваль можуть проводити в будь-якому іншому місті світу, з тими ж музикантами і будь-яке місто світу буде щасливе лише від того, що на нього звернули увагу. Я не вважаю, що організатори Alfa Jazz мають платити відкат бойкотному руху чи відкат місту у вигляді рибки чи вудочки. Місто і ми всі мали би просто завдячувати, що фестиваль проходить тут. 
 
 
Марк Зархін, ресторатор
 
Мене обурює позиція що не може бути реклами Альфа-банку. Для мене навпаки має бути реклама Альфа-банку. Коли під час війни один із великих операторів російської банківської справи знаходить у собі сміливість фінансувати у Львові фестиваль – навпаки, мусить бути реклама. Всі мусять бачити, що ми не дикі, що ми - цивілізовані. Зрештою, війна не вічна і ми будемо будувати стосунки з Росією. Друге, що стосується Alfa Jazz - мені здається, що варто говорити не лише про фестиваль, а взагалі про джазову культуру у Львові. Мені здається, що під час фестивалю у закладах Львова має звучати джаз. 
 

Ігор Лильо, історик, львовознавець

«Що ми маємо на сьогодні? Росіянин Михайло Фрідман закачує гроші у Львові для того, щоби до Львова привезти американців, які тут будуть слухати джаз. Що з того маємо ми? Львів отримує можливість заробляти на цьому фестивалі і на цих туристах гроші, зокрема, частина яких згодом буде скерована на боротьбу на Сході України. Тож, тут, мабуть, варто не ставити питання про те, як Альфа-Банк використає Львів, а подумати про те, як Львів використає Alfa Jazz».

 

Нагадаємо, Вейн Шотер (Wayne Shorter) – легендарний музикант, який цього року отримав премію Греммі за особливий внесок у розвиток музики протягом життя (Grammy Lifetime Achievement Award), приїде до Львова на Alfa Jazz Fest.

 

Читайте також:
17 Квітня, 2017 20:36
Світлана Підтримую Назарука. А чи можна створити рух проти бойкотного руху? Я б підтримала.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!